Категорично: Русия ще увеличи доставките на синьо гориво за Европа

Брюксел обсъжда варианти за компенсации за поскъпването на тока и газа

13.10.2021 | 21:58 Редактор: Жаклина Иванова

Брюксел обсъжда варианти за компенсации за поскъпването на тока и газа. Европейската комисия предложи ваучери или частично плащане на сметките за ток на енергийно бедните.

А на международния форум “Руска енергийна седмица”, руският президент Владимир Путин увери, че Русия е готова да увеличи доставките на синьо гориво за европейския пазар. Той прогнозира, че газопровода “Северен поток 2” може да намали напрежението на европейския пазар, но подчерта, че има административни пречки по проекта. Руският президент направи и комплимент на модератора на форума - американската журналистка Хедли Гембъл от CNBC, в отговор на неин въпрос.

"Красива жена, хубава, казвам ѝ едно, а тя твърди нещо съвсем различно, сякаш не чу това, което казах. Тя ми казва "Вие не доставяте газ за Европа по тръбопровода" - заблуда. За вас, скъпа колега, и всички, които се хранят с информация от такива източници - увеличаваме доставките за Европа от "Газпром" с 10%. Като цяло Русия увеличи доставките за Европа с 15 на 100", каза руският президент.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК