Кремъл: Готови сме да увеличим доставките на газ, ако ЕС иска още

"Газпром" изпълнява всички свои задължения към Съюза, уточни Дмитрий Песков

13.10.2021 | 15:12 Редактор: Здравко Черкезов
Кремъл: Готови сме да увеличим доставките на газ, ако ЕС иска още

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в сряда, че Русия е готова да увеличи доставките на природен газ през Украйна, ако Европейският съюз увеличи покупките на синьото гориво, предаде агенция ТАСС.

Песков също така отбеляза, че увеличението зависи и от това дали Киев ще осигури конкурентни условия за транзита на газ. Освен това той заяви, че "Газпром" изпълнява всички свои задължения към ЕС и че доставките на природен газ вече са достигнали максималните договорени нива.

"Нищо не може да бъде доставено извън договорите", каза Дмитрий Песков пред репортери. "Как? Безплатно? Това е въпрос на преговори с "Газпром"."

"Президентът на Русия повтори, че ако покупките на нашия газ продължат, ако договорите се увеличат и ако Украйна даде конкурентни търговски оферти, всичко това ще продължи да работи", подчерта Песков, предаде БНР.

По-рано тази седмица имаше информация, че ЕС възнамерява да закупи допълнителни запаси от природен газ в опит да спре текущите повишения на цените в рамките на съюза.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК