Над 45% е увеличението на цените за отопление в Гърция

Високите цени затрудняват много домакинства

15.10.2021 | 23:39 Редактор: Жаклина Иванова
Над 45% е увеличението на цените за отопление в Гърция

Продажбата на мазут в Гърция за сезон 2021-2022 започна в петък, като цените се повишиха с 46 % в сравнение с предходния сезон. Природният газ е нараснал с 48,5%. Високите цени затрудняват много домакинства, пише електронното издание Keep Talking Greece.

В Атина и Солун цените започват от 1,17 евро за литър, а в отдалечени райони или на островите, където се добавят допълнителни транспортни разходи, достигат 1,25 - 1,35 евро за литър.

Според съобщения в медиите от Крит, цената на мазута за литър в Ираклион в петък сутринта е била 1,23 - 1,25 евро, което прави тон с 480 евро по-скъп в сравнение с миналата година.

Напълването на 1000-литров резервоар ще струва 1170 евро, при 800 евро година по-рано.

Тази година за домакинствата, които се отопляват на газ, ще бъде още по-трудно да се справят заради цените на енергията. Преди цената на газа беше с около 35% -40% по-ниска от тази на мазута, но енергийните скокове тази година го правят 2,5% по-скъп.

В началото на отоплителния сезон цената на природния газ е почти два пъти по-висока в сравнение с миналата година и за първи път е над ставката на мазута: От 4,5 цента за KWth през миналата година този месец цената му достигна до 8 цента/ KWth, което го прави с 2,5% по-скъп от мазута.

Миналата седмица гръцкото правителство обяви, че ще предостави субсидии за около един милион домакинства за мазут и електричество, използвани за отопление. Прави се също 15%отстъпка за компаниите, доставящи природен газ, с цел те да го доставят на крайните потребители, информира БГНЕС.

Субсидиите обаче представляват само малка част от общите разходи, които ще натоварят домакинствата, ако искат да прекарат зимата на топло.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК