Цените експлодираха: Бетонира ли се руската доминация на газовия пазар?

Москва настойчиво призовава европейците да сключват дългосрочни договори с "Газпром"

14.10.2021 | 09:00 Редактор: Жаклина Иванова
Цените експлодираха: Бетонира ли се руската доминация на газовия пазар?

Защо цените на европейския пазар на газ внезапно експлодираха? В момента "Газпром" обслужва само онези, които имат дългосрочни договори, и обрича света на немислими ценови скокове. Каква е стратегическата цел на Кремъл?

Всичко това много прилича на някаква рекламна кампания: "Всички онези в Европа, които сключиха с нас дългосрочни договори, сега могат радостно да потриват ръце", заявява президентът на Русия Владимир Путин.

В хор го подкрепят заместник-шефът на "Газпром" и постоянният представител на страната в ЕС: Ако бяхте сключили дългосрочни договори с нас, сега щяхте да се радвате на добри цени.

Москва вече седмици наред настойчиво призовава европейците да сключват дългосрочни договори с "Газпром", за да нямат никакви проблеми с цените на електроенергията и топлоенергията. Всичко това се случва в условията на безпрецедентна криза на европейския газов пазар: цените на газа през последните месеци направо галопират, пише DW.

Европейски експерти, редица медии и политици нееднократно изразяваха подозрението, че "Газпром" целенасочено помага за възникването на газов дефицит на европейския пазар, за да принуди Германия и Евросъюза по-бързо да пуснат "Северен Поток 2". В момента обаче се усилва впечатлението, че Кремъл има и втора стратегическа цел. Високопоставени представители на Русия, някои медии и кремълски лобисти все по-настойчиво пропагандират идеята, че е много по-добре да се сключват дългосрочни договори за газови доставки, отколкото горивото да се купува краткосрочно на борсата.

Ако наистина се стигне до срив на европейската борсова търговия с газ и повечето държави от ЕС се върнат към сключване на дългосрочни сделки с "Газпром" (Унгария току-що подписа 15-годишен договор), то това ще доведе до бетониране на руската доминация на европейския газов пазар.

В същото време дългосрочните договори с "Газпром" ще се превърнат в спирачка по пътя на европейските държави към постепенен отказ от фосилни горива и преминаване към нови енергийни източници – добре известната "Зелена сделка" на ЕС.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК