Умъртвяват и изхвърлят свине във Великобритания заради липса на касапи

Правителството ще допусне 800 касапи с временни визи след предупреждения за криза в бранша

15.10.2021 | 09:37 Редактор: Жаклина Иванова
Умъртвяват и изхвърлят свине във Великобритания заради липса на касапи

Британското правителство ще допусне 800 касапи във Великобритания с временни визи след предупреждения от фермери за криза в бранша.

Правителството работи и върху план да се позволи на шофьорите на камиони от ЕС да могат да извършват повече доставки на Острова. Поради недостиг на касапи вече бяха умъртвени и изхвърлени повече от 6600 напълно здрави свине след пренаселване на свинефермите.

Месопреработвателната индустрия вини за кризата Ковид-19 и Brexit.

От Националния фермерски съюз заявиха, че "празните рафтове и недостигът на продукти стават нещо нормално и вече има опасения, че за Коледа няма да ги има много от месните специалитети".

Сега правителството временно разширява схемата си за сезонни работници, в която ще влязат и касапите. До края на годината 800 касапи от чужбина ще могат да кандидатстват за 6-месечни визи. По-рано правителството даде "зелена светлина" и за временни визи за шофьори на камиони и работници в птицеферми, за да се избегнат проблемите със снабдителната верига.

От Даунинг стрийт обявиха, че планират да се даде временно разрешение на камионите от ЕС да правят повече доставки. В момента европейските камиони могат да правят само два каботажни превоза за седмица, информира БНР.

Каботаж означава извършване на превоз, при който пункта на натоварване и пункта на разтоварване се намират на територията на една и съща страна. Сега властите искат да облекчат временно правилата, така че максимално да се използват европейските камиони на територията на страната, които ще да могат да извършват неограничен брой товаро-разтоварни курсове в рамките на две седмици.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
Хах, егати глупаците. Не могат ли просто да ги продадат. А, забравих че нямат и тираджии. Няма да има кой да ги закара в друга държава.Ми да ги пуснат в гората бе. Те животните ще се оправят сами. Сигнализирай за неуместен коментар