Ердоган не е на себе си, популярността му спада и само по чудо би опазил властта

Носят се слухове за здравословното състояние на турския държавен глава

15.10.2021 | 10:01 Редактор: Здравко Черкезов
Ердоган не е на себе си, популярността му спада и само по чудо би опазил властта

Популярността на Ердоган спада, а инфлацията се покачва. Носят се и слухове за здравословното му състояние. Турският президент е в слаби позиции и само чудо може да му помогне, за да опази властта си, пише DW.

"Непрекъснато се повтаряш. Добре ли си?" – такъв въпрос зададе Кемал Кълъчдароглу преди няколко дни на турския президент Реджеп Ердоган. Кълъчдароглу е лидер на светската центристка Републиканска народна партия в Турция и лидер на опозицията в парламента. Той не за пръв път поставя под съмнение здравословното и психическо състояние на Ердоган.

А турският президент напоследък често изглежда уморен, дори направо изтощен по време на публичните си изяви. Походката му прави впечатление на провлачена, а дори рекламното видео, което го показва да играе баскетбол, поражда повече недоверие, отколкото увереност в доброто му здраве.

Популярността на президента спада стремително

Времето на Ердоган изтича, при това не само по здравословни причини. Всички допитвания от последните месеци показват, че одобрението за президента устремно върви надолу. Според едно проучване, в момента 54% от избирателите смятат, че на редовните парламентарни избори през 2023 година Ердогановата Партия на справедливостта и развитието ще слезе от власт.

В същото време осезаемо нараства популярността на опозиционната нацоналистическа формация на име "Добрата партия". Бившият министър на вътрешните работи и сегашен лидер на тази кемалистка партия Мерал Акшенер, очевидно придърпва разочаровани привърженици на Ердоган. Различните допитвания измерват 15-20% подкрепа Акшенер и нейната партия.

Страхът от бежанците

Новите националисти имат любима тема: бежанците. В това отношение Акшенер е безкомпромисна: бежанците трябва бързо да бъдат депортирани. Републиканската народна партия на Кълъчдароглу заема сходна позиция. Когато става дума особено за бежанците от Афганистан, двете опозиционни партии, които са в коалиция, вече дни наред изтезават Ердоган с войнствени лозунги като "Границата – това е нашата чест!".

Много турци изпадат в истинска паника, когато гледат кадрите с хора, идващи явно от Афганистан, които прекосяват пешком иранските планини, за да достигнат до Турция. Ердоган се видя принуден решително да увеличи числеността на силите за сигурност по границата, за да възпре бежанците. По този начин обаче той сериозно увреди един свой имидж, за който се бори вече от години: като закрилник на всички мюсюлмани.

Според допитванията, двете големи опозиционни партии в момента събират общо 40% подкрепа – толкова получава и правителствената коалиция. Третата голяма опозиционна партия, прокюрдската Народно-демократична партия към днешна дата събира 10% от гласовете. Тя участва в общи срещи с партиите на Кълъчдароглу и Акшенер, които вече интензивно обмислят как да турят край на ерата "Ердоган" в турската политика.

Икономиката е в криза

От президента се отдръпват дори част от най-възторжените му някогашни привърженици – главно заради лошото икономическо положение в страната. Според демоскопа Йозер Сенджар, 80 процента от турците смятат, че стопанската ситуация е лоша.

За да укрепне властта на Ердоган, е нужно икономическите показатели да тръгнат нагоре. Вместо това обаче нагоре върви инфлацията и курсът на долара и еврото спрямо все по-отслабващата турска лира.

Преди няколко дни Ердоган каза, че в Германия и във Франция хората се редели на опашки за хранителни продукти, докато в Турция такова нещо нямало. Подобни изцепки изобщо не накланят везните на общественото мнение в негова полза, напротив – те му навличат само подигравки в социалните мрежи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК