Цените на храните в Турция растат неудържимо, Ердоган обвини големите супермаркети

Инфлацията обаче се подклажда и от растящите цени на водата, тока и газа

28.09.2021 | 20:16 Редактор: Жаклина Иванова
Цените на храните в Турция растат неудържимо, Ердоган обвини големите супермаркети

Цените на храните в Турция растат неудържимо. Според официалните данни поскъпването е с 30%, но търговци твърдят, че само за година цените са се удвоили. Президентът Ердоган хвърли вината върху големите супермаркети.

Да се провери ценовата политика на пет големи вериги за хранителни стоки - такова нареждане издаде турският министър на търговията Мехмет Муш. Проверката вече започна, а причината е всеизвестна: цените на хранителните стоки в Турция растат неудържимо вече от доста време. Според турски медии става дума за продукти като яйца, мляко и зеленчуци, та чак до перилни препарати.

Какви са причините за поскъпването?

Германският вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) припомня в тази връзка предупреждението на президента Ердоган, че ръстът на цените "обръща с главата надолу" цели пазари. Президентът обвини големите супермаркети в страната, без да посочва конкретни имена, но в резултат от това акциите на пет търговски вериги осезаемо изгубиха стойност.

ФАЦ припомня, че инфлацията вече от години измъчва турците, като през август е достигнала близо 20% в сравнение със същия месец миналата година. Хранителните продукти поскъпват дори повече - с около 30 на сто. При това става дума за официалната турска статистика, която мнозина поставят под съмнение, изхождайки от предположението, че инфлацията е дори по-висока. Търговци на плодове и зеленчуци твърдят например, че само за една година цените са се удвоили, пише DW.

Растат и цените на водата, тока и газа

Турските медии съобщават, че Министерството на търговията е започнало проверките си още в началото на месеца, като под лупа са били взети супермаркетите в девет провинции, сред които Истанбул, Анкара, Бурса, Измир и др. Властите предупреждават потребителите, че някои търговци запазват цените, но намаляват грамажа. Според президента Ердоган проблемът съществува най-вече при големите вериги. А в Турция техният пазарен дял възлиза на близо 80%. Инфлацията обаче се подклажда и от растящите цени на водата, тока и газа. Икономистите се опасяват, че и през изтичащия месец тя ще бъде на високо равнище.

ФАЦ цитира турския президент с изявлението, че властите ще спрат "прекомерното нарастване на цените по лавиците". Ердоган обещава, че ще бъдат снижени разходите и ще се води борба срещу търгашите.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК