Европа остава на милостта на Путин и сама е виновна за това?

Критиците казват, че "Северен поток-2" ще даде на Русия твърде голямо влияние

09.10.2021 | 15:45 Редактор: Искра Ангелова
Европа остава на милостта на Путин и сама е виновна за това?

Берлинската стена падна преди повече от 30 години, но тъмната политика на Студената война може да се върне в Европа, пише британският вестник "Дейли Мейл" в материал, представен без редакторска намеса и съдържащ оценките и мненията единствено на автора си Руският президент Владимир Путин с характерната си безмилостност използва енергийната криза, за да сплаши съседите, да засили автокрацията си и да изнудва Запада.

Неговото оръжие в тази нова враждебна кампания са доставките на газ, тъй като Русия притежава огромни газови находища и мрежа от тръбопроводи, които доставят това гориво на пазара.

Тази инфраструктура, частично наследена от съветската империя, предоставя на руския президент ефективни лостове, което му позволява все повече да затвърди своето господство в региона. В объркването и сътресенията на енергийния пазар през последните дни Русия ясно демонстрира способността си да ги манипулира за своите геополитически цели.

Когато цените на договора за газ се повишиха с 40% в сряда само за 24 часа, а руският държавен експортен монопол „Газпром“ беше обвинен в ограничаване на доставките за Европа и отказ да запълни подземните си хранилища за газ там. Усещането за руско господство бе допълнително засилено, когато само няколко думи от Путин бяха достатъчни, за да паднат цените на газа веднага.

Показвайки позицията си на кукловод, Путин каза с нотка на изнудване, че доставките могат да бъдат увеличени. "Нямаме нужда от такова спекулативно вълнение", каза той и добави, че европейските лидери трябва да преговарят с "Газпром". Путин може да се държи като мафиотски бос начело на банда рекетьори, но Великобритания и европейските страни играят в негова полза от много години с техните погрешни и недалновидни политически решения.

За да бъдем честни, трябва да се каже, че ЕС предприема определени стъпки, за да премахне руския хомот от врата си. За тази цел той изгражда нови транснационални тръбопроводи, разбивайки монопола на Кремъл върху транзита изток-запад и провежда радикални реформи на енергийния пазар, изоставяйки корумпирания и експлоататорски бизнес модел. Европа също е пионер във вноса на втечнен природен газ от страни като Катар.

Независимо от това, тя увеличава зависимостта си от чуждестранни доставки, като унищожава собствената си енергийна индустрия. Засега възобновяемите източници не са в състояние да компенсират недостига на енергия, особено през последните месеци, когато възникна безветрие.

Във Великобритания проблемите се усещат особено остро, защото страната е почти на първо място в Европа по отношение на потреблението на газ. В същото време през последните 20 години значително е намалила производството на газ от богатите находища в Северно и Ирландско море.

Страната не използва огромните запаси от шистов газ, които се намират на територията ѝ, въпреки че благодарение на тези ресурси Америка наскоро възвърна "енергийна си независимост". Вместо това Великобритания увеличава енергийната си уязвимост, като използва системи за доставка, както по тръбопроводи, така и по море. В демонстрация на изключително безразсъдство правителството на торите през 2017 г. реши да затвори огромно съоръжение за съхранение на газ в Йоркшир, свързано с газово находище. Консерваторите вярват, че втечнения природен газ винаги ще се доставя в изобилие, докато енергийните компании смятат, че ограничаването на капацитета за съхранение ще увеличи цените и по този начин техните печалби.

Изминаха четири години и практиката показа, че това беше катастрофално решение, поради което страната се озова във властта на Путин. Чрез манипулиране на енергийните пазари, Путин има непосредствена цел, която е кристално ясна. Той иска да принуди Европа бързо да одобри спорния тръбопровод "Северен поток-2" и да го пусне в експлоатация. Изграждането на този тръбопровод е завършено, той е положен по дъното на Балтийско море и заобикаля Украйна, в източната част на която Русия води война чрез пълномощници от 2014 г.

Критиците казват, че "Северен поток-2" ще даде на Русия твърде голямо влияние върху регионалните енергийни доставки и цени. Но е изключително важно проектът да бъде подкрепен от Германия, която поставя надеждни доставки на евтин руски газ над интересите на безопасността на своите източноевропейски съседи. Администрацията на президента Джо Байдън, която се бори да поправи щетите, нанесени на отношенията на Америка с Европа при Доналд Тръмп, се отказа от възраженията си по проекта. В резултат на това Украйна и други страни от Източна Европа станаха заложници на Русия. Кремъл може да им спре газа, като същевременно продължи да го доставя на останалата част от Европа.

Всъщност Русия ще може да обърне една група държави срещу друга, създавайки ужасна система на разделяне и владеене. Тя ще управлява. Юрий Витренко, ръководител на украинския енергиен гигант "Нафтогаз", заяви тази седмица: "Москва ограничава доставките на газ в опит да накара Европа да признае Северен поток-2".

"Действията на Русия са ярък пример за това как газът се превръща в оръжие. Всеки, който отказва да признае подобни действия на Москва, особено когато действа толкова нахално, изпраща опасен сигнал до руснаците, че могат безнаказано да изнудват Европа с газ", допълни той, цитиран от "Фокус".

Като се има предвид всичко това, Украйна скоро неизбежно ще потъне в друга криза, която може да се окаже много по-голяма от кризата, която доведе до анексирането на Крим през 2014 г. Последиците ще бъдат катастрофални, особено в светлината на нестабилността и слабостта на европейската икономика след пандемията.

Последиците от енергийно господство на Русия може да са изключително опасни и в тези условия Европа се оказва в ситуация на отбрана. Например, какво ще стане, ако Русия превземе Естония и Путин заплаши Европа с намаляване на газа? Ще отговори ли НАТО на това? Единственият начин да се премахнат оковите на енергийната зависимост е да развие свои собствени ресурси и да създаде хранилища.

През 70 -те години на миналия век, поради зависимостта на Запада от близкоизточния петрол, започва ера на регионални конфликти и икономическа криза. Би било трагедия, ако същото се случи днес поради нашата зависимост от руския газ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
0 rate up comment rate down comment 0
Съби
преди 7 месеца
Каквото повикало такова се обадило Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
възмутена
преди 7 месеца
когато Путин им предлагаше изгодни договори ЕС не ги прие , а сега пак Путин им е виновен ! няма угода на тия гъзл----- Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Възмутена
преди 7 месеца
Яд ги е на Русия, че имат газ и се пукат по шевовете! Сигнализирай за неуместен коментар