Евродепутатите питат: Целенасочено ли Русия влияе на енергийния пазар?

Те призоваха ЕС да отговори координирано на кризата

06.10.2021 | 17:34 Редактор: Искра Ангелова

Европейският съюз да отговори координирано на енергийната криза. За това призоваха евродепутати по време на пленарно разискване на скока в цените на природния газ. Те поискаха Европейската комисия да провери дали Русия целенасочено влияе на пазара. 

Днес цената на суровината достигна нов исторически рекорд, като надхвърли 1 600 долара за 1 000 куб. метра.

По време на дебатите за цените на природния газ - част от евродепутатите настояха за разследване на причините довели до рекордния скок, и дали той е манипулиран. Съмнението е, че Русия стои зад кризата, като влияе на пазара, възползвайки се от позицията си на основен доставчик на природен газ за Европа.

"Първото нещо, което трябва да направим, е да разберем дали е имало манипулации на пазара в Европа през последните седмици и месеци от държавни, или частни играчи. Трябва да се уверим, че никой, независимо дали говорим за Русия или "Газпром", не е повлиял умишлено", каза евродепутатът Зигфрид Мурешан.

Според анализатори - част от проблема е, че Русия изпълнява своите ангажименти, но не предлага допълнителни количества природен газ, от който Европа има нужда в момента. Европейската комисия призна, че зависимостта на общността от вноса на изкопаеми горива предизвиква сериозна нестабилност. Отговорът в дългосрочен план се очаква от възобновяемите енергийни източници.

"Ясно е, че цените на газа скачат до небето. Но на възобновяемите енергийни източници, цените паднаха през последните години. В дългосрочна перспектива е важно да инвестираме във възобновяеми източници, което ще ни даде стабилни цени и повече независимост, тъй като Европейския съюз внася 90% от газа", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК