Руският посланик в София: България може да сключи дългосрочен договор с "Газпром"

"Русия винаги е била надежден доставчик на газ", каза Елеонора Митрофанова

03.10.2021 | 12:10 Редактор: Искра Ангелова
Руският посланик в София: България може да сключи дългосрочен договор с

"Възможността България, след Унгария, да подпише дългосрочен договор за доставка на газ от Руската федерация, е възможна при прагматичен подход и политическата воля на българските власти", каза посланикът на Русия Елеонора Митрофанова пред РИА Новости.

"Тази опция, разбира се, е възможна при прагматичен подход и политическа воля", каза тя.

Митрофанова уточни, че тъй като сега в България има служебно правителство, тези въпроси все още не са разглеждани.

Москва не трябва да се страхува от отказа на България от руски газ, доставян по тръбопровода за сметка на втечнен природен газ (ВПГ), няма причина за това, каза посланикът на Русия Елеонора Митрофанова пред РИА Новости.

Българският газов оператор "Булгартрансгаз" в края на август подписа договор за закупуване на 20 процента от доставките по проекта за ВПГ от терминал в Александруполис, Гърция.

"Вярвам, че няма основания за подобни страхове, тъй като втечненият природен газ е много по-скъп газ. Особено в контекста на повишаване на спот цените до някои космически висоти, стабилните, дългосрочни договори, както показва животът, са от голямо значение. Русия винаги е била надежден доставчик на газ и мисля, че здравият разум ще надделее, тъй като България все още е бедна страна и за крайните потребители цената на природния газ, цената на електроенергията е много важна", каза тя, цитирана от "Фокус".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК