ЕС отвърна на своеволията на Полша - ще се стигне ли до Polexit?

Има призиви за незабавно прекратяване на евросредствата към

08.10.2021 | 14:05 Редактор: Тодор Петров

Полша влезе във война със законите на Европейския съюз. За първи път в историята страна членка отхвърли принципа на върховенство на правото на Европейския съюз над националното законодателство. 

Решението на Конституционния съд на Полша повдигна темата дали страната върви към напускане на Общността. Според решението част от разпоредбите на ЕС и решенията на Съда на ЕС противоречат на най-висшия закон на страната. 

В отговор Европейската комисия заяви: Законодателството на Европейския съюз има предимство пред националното, включително конституционните разпоредби. Всички решения на Съда на Европейския съюз са задължителни за всички органи на държавите членки, включително за националните съдилища.

"Разтревожени сме от това решение. Нашата позиция за първостепенно значение на законите на Европейския съюз е много ясна. Ще използваме всички инструмени, с които разполагаме, за да защитим тези принципи. Това е в интерес на Съюза, хората и единния пазар", коментира еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. 

Реакция дойде и от Европейския парламент. Чуха се призиви за незабавно прекратяване на евросредствата към Полша, към която са насочени голям дял от еврофондовете. Най-голямата политическа група - ЕНП, заяви, че управляващите в страната я водят към напускане на ЕС. 

Полският премиер Матеуш Моравецки, който инициира целия процес, защити решението. 

"Искаме общност на уважение, а не асоциация на равни и по-равни. Това е и нашата общност, нашият Съюз. Ние искаме такъв съюз и ще продължим да създаваме такъв съюз", настоя той.

Според властите в Полша правосъдната система и съдебната власт са от изключителната компетентност на държавите членки на ЕС, а не на ЕС, и пренебрегва редица решения на Съда на ЕС. Не е ясно какви практически последици ще има полското решение.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 1
Лили Барута
преди 2 години
Така, така, учете се от Полша, Унгария, Гърция та и от Чехия как се защитава идентичност и свобода....Само нашите васали продажници не ги интересува ни народ, ни държава.... Сигнализирай за неуместен коментар