Полша на война с ЕС: Не признава върховенството на закона в общността

Това застраши одобрението на европейските средства за възстановяване на страната след пандемията

08.10.2021 | 10:10 Редактор: Жаклина Иванова
Полша на война с ЕС: Не признава върховенството на закона в общността

Върховният съд на Полша постанови, че конституцията на страната стои над някои закони на Европейския съюз.

Конституционният трибунал на страната на практика отказа да признава решения на съда на Европейския съюз (ECJ) и застраши одобрението на европейските средства за възстановяване на Полша след пандемията.

Решението може да се използва от полското правителство като оправдание за заобикаляне на общите правила, които са в основата на функционирането на 27-членния блок.

Базираният във Варшава трибунал постанови, че конституцията на Полша не може да позволи на ЕС да влияе върху сфери, където страната не е дала правомощия на Блока, като например съдебни въпроси.

Решението прави още по-малка вероятността Полша да получи 36 милиарда евро от пандемичната помощ на Блока. Висши служители на ЕС сигнализираха, че поставянето под въпрос на законите на блока, които обединяват членовете в една единствена правна система, вече забави процеса на одобрение на отпускане на средствата.

Атака срещу ЕС

Премиерът Матеуш Моравецки, който внесе делото в трибунала, заяви тази седмица, че най-голямата източна икономика на ЕС ще преодолее всяка загуба на помощи за пандемия, тъй като нейните финанси са в добро състояние.

В отговор на решението Европейската комисия заяви, че "правото на ЕС има върховенство пред националното законодателство, включително конституционните разпоредби".

"Всички решения на Съда на Европейския съюз са обвързващи за всички органи на държавите членки, включително националните съдилища", добави комисията, като предупреди, че няма да се поколебае да използва правомощията си съгласно договорите за защита на единното прилагане и почтеност на правото на Съюза.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК