Парите от Брюксел отказаха Полша от "зоните без ЛГБТ"

Подобни суми са от решаващо значение за бъдещето на региона и за регионалната столица Краков

29.09.2021 | 10:40 Редактор: Жаклина Иванова
Парите от Брюксел отказаха Полша от

След натиска и заплахата от загубата на милиарди евро от Брюксел, три полски воеводства решиха да се откажат от нарушаването на правата на ЛГБТ, пише полският журналист Кшищоф Брунетко.

В статия за изданието Polityka той обръща внимание на факта, че това е голям успех на Брюксел, защото убеждаването на местните власти да изоставят идеята за "зони без ЛГБТ" изглеждаше много трудна и дори невъзможна задача.

"Всичко показваше, че ще бъде трудно, ако не и невъзможно, да се стигне до премахване на анти-ЛГБТ закона както в Малополското, така и в Свентокшиското и Подкарпатското воеводство. Но в крайна сметка всичко се получи", пише полският журналист.

Авторът обяснява, че подобно решение е резултат от тежката позиция на Европейската комисия, която постави прост избор пред полските власти: да се откажат от резолюцията, съдържаща дискриминационни и противоречащи на принципите на ЕС точки, или да се сбогуват с парите, обещани от ЕС. А сумите са много големи суми, подчертава журналистът: около 33,5 млн. евро от фонда REACT-EU за подпомагане на здравеопазването и малките компании, засегнати от пандемията. Освен това, на карта са заложени 2,32 млрд. евро от т.нар. Регионални програми за 2021-2027 г..

В статията Брунетко обяснява, че подобни суми са от решаващо значение за бъдещето на региона и за регионалната столица Краков

Тази позиция беше силно подкрепена с демонстрации на активисти, но спорът продължи седмици, като в рамките му се чуха дори думи за "заразяване с хомосексуалност". В историята също влиза и идеята как ЕС би могъл да се изиграе, като се замени "идеологията на ЛГБТ" в закона с формулировката: "неомарксистка идеология на сексуалната култура", пише "Фокус".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК