Защо една свободна от ЛГБТ зона в Полша се отказа от статута си

Натискът на ЕК изглежда е проработил

23.09.2021 | 22:57 Редактор: Здравко Черкезов
Защо една свободна от ЛГБТ зона в Полша се отказа от статута си

Повече от 100 населени места в Полша – основно в строго католическите райони на юг и югоизток – са обявени за "зони, свободни от ЛГБТ". Един цял регион сега се отказва от този си статут. Защо? 

Един цял регион в Южна Полша се огъна под натиска на ЕС и отмени статута си на „зона, свободна от ЛГБТ". За такива се бяха обявили общо около стотина населени места – основно в строго католическите южни и югоизточни райони на страната. Преди това полското правителство призова техните власти да отменят решенията си, пише DW.

Натискът изглежда е проработил

Така Полша отговарят на искането на ЕК, която в противен случай беше заплашила да замрази средства от помощните фондове във връзка с пандемията от коронавирус. Регионалният парламент на Швентокшиското войводство отмени на извънредно заседание оспорвания статут.

Създаването на зони без ЛГБТ-идеология породи остри международни критики, в които се посочваше, че тази идеология е в ярко противоречие с културното наследство и вековните християнски традиции не само в съответния регион, но също и в цяла Полша и в Европа.

През юли ЕК стартира наказателна процедура срещу Полша – за нарушение на европейските договори. „Европа няма да допусне части от нашето общество да бъдат стигматизирани – било то заради човека, когото обичат, заради тяхната възраст, политическо мнение или заради религиозните им убеждения", заяви тогава председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен.

"Против всякакви форми на дискриминация"

Не от вчера управляващата в Полша национално-консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС) критикува и се бори активно срещу "ЛГБТ-идеологията". Според нея, тя разрушавала традиционния модел на семейството в предимно католическа Полша.

Местният парламент в Келце – административния център на Швентокшиското войводство – не само отмени дискриминационната си резолюция, но и прие нова. В нея се съдържа ангажимент за защитата на правовата държавност и полските обичаи, както и за отхвърляне на "всички форми на дискриминация заради пол, възраст, раса, физически увреждания, въз основа на етнически произход, вероизповедание, светоглед или (сексуална) ориентация".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК