Путин няма да прави резки завои, ще държи топли отношения с Турция, Китай и Иран

Ситуацията в Русия е като "ефекта на тапетите" - с годините започват да омръзват, направи сравнение Захари Захариев

29.09.2021 | 21:29 Редактор: Елеонора Танева

Партията на Путин "Единна Русия" спечели поредните избори, макар и да загуби част от подкрепата, която имаше. Изправена ли е Русия в ситуацията на избори без избор?

"Не виждам дори наченки на търсенето на алтернативна посока на развитие на Руската федерация. Има преместване на влиянието на една или друга политическа сила, но това не се отразява на позициите на човека, който очертава курса - Владимир Путин", коментира международният анализатор проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него няма да има промяна нито във външната, нито във вътрешната политика на управление.

"Все пак Путин ще заложи на адаптиране към новите условия за развитие на икономиката в глобален мащаб, особено на фона на световната пандемия и на необявената икономическа война между САЩ и Китай. Това ще наложи по-голяма гъвкавост по отношение на икономическата политика", заяви анализаторът. 

Той подчерта умората, която  вижда от страна на елита на управление на Русия. Това е подтикнало президента Путин да потърси кадрова алтернатива. 

"Неслучайно ръководителят на Руската федерация се опитва да направи промени във водещите фронтове чрез включването на млади политически играчи Те са доказали своя професионализъм и готовност да действат на първо място като експерти и на второ място като политици", подчерта Захариев. 

Той определи ситуацията в Русия като "ефекта на тапетите" - поставени преди 10 години те започват да омръзват и да дразнят.

"Това е същото, което се случи в България по отношение на партия ГЕРБ и на Бойко Борисов", направи съпоставка анализаторът пред Bulgaria ON AIR.

Захариев отбеляза успеха на новия политически субект "Нови хора", който отразява онова, от което има нужда обществото - нови лица, свежа кръв. 

Гостът в студиото не предвижда рязък завой във външната политика на Путин.

"Москва няма да набелязва или предприема рискови крачки по отношение на прегрупиране на силите в глобалната геополитическа битка, която се води вече близо 30 години след Ялтенското споразумение. Ще продължи да залага на стратегически партньори като Китай и на трайни приятели като Турция, Иран", прогнозира международният анализатор. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК