Путин и Лукашенко стиснаха ръце за по-тясно икономическо сътрудничество

"Първо трябва да се постави икономическата основа, преди да се премине към политиката", каза Путин

10.09.2021 | 21:12 Редактор: Здравко Черкезов
Путин и Лукашенко стиснаха ръце за по-тясно икономическо сътрудничество

Президентът Владимир Путин и неговият колега от Беларус се съгласиха за по-тесни икономически връзки и нови заеми от Москва, тъй като Кремъл се опита да се възползва от международната изолация на Александър Лукашенко.

"Първо трябва да се постави икономическата основа, преди да се премине към политиката", каза Путин пред репортери след разговора между двамата в Кремъл в четвъртък.

Двете съседни държави, свързани в т. нар. Съюзна държава, се съгласиха да засилят координацията си в икономическата политика, но не достигнаха до темата за обща валута. Русия ще продължи с евтините доставки на природен газ за Беларус до края на следващата година, тъй като страните преминават към постепенна интеграция на енергийните пазари.

Путин каза още, че Русия ще предостави още 630 милиона долара заеми за Беларус до края на следващата година.

Започнатите преди три години преговори за интеграция бяха в застой на фона на нежеланието на Беларус да прилага съществуващите споразумения за единна валута и други съвместни механизми от условията на Кремъл.

Лукашенко обаче поиска по-голяма финансова подкрепа от Москва на фона на санкциите от САЩ и Европейския съюз в отговор на бруталните му репресии срещу протестиращите от опозицията след оспорването на изборната му победа през август миналата година. Оттогава това е шестото посещение на Лукашенко в Русия за разговори с Путин. Договореностите, постигнати в четвъртък, трябва да бъдат финализирани от официалните лица до края на годината.

Двамата лидери обсъдиха и по-тясното сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, но не предоставиха подробности.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК