Военни шофьори в готовност да помагат с доставките на гориво във Великобритания

Собственици на много бензиностанции заявиха, че не очакват такова до петък

28.09.2021 | 10:49 Редактор: Юлия Христова
Военни шофьори в готовност да помагат с доставките на гориво във Великобритания

Във Великобритания военни шофьори на цистерни ще бъдат приведени в готовност, за да помагат с доставките на гориво, ако се наложи, съобщиха от британското правителство.

Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че военни от британската армия са готови да облекчат кризата с доставките на гориво, където това е най-необходимо. "Ето защо разпоредих те да са в пълна готовност, ако това се наложи", каза той, цитиран от БНР.

Министърът на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Куази Куартенг допълни, че макар и да се очаква, че търсенето ще се завърне към нормалното си ниво в близките дни, е напълно разумно да се предприеме такава превантивна стъпка.

По-рано колегата му, който отговаря за околната среда -  Джордж Юстъс, каза, че не е нужна намесата на армията и че истинското решение е да се запази спокойствие и хората да започнат да зареждат колите си нормално, а не да се презапасяват. В късното предаване вчера "Големите дебати" по "Скай нюз" Юстъс заяви, че вече се наблюдава известно нормализиране в търсенето на гориво. Той отново подчерта, че рафинериите са пълни и че няма недостиг на петролни продукти.

Малцина обаче се вслушват в призивите на министрите да не се поддават на паника. Собственици на много бензиностанции заявиха, че макар и да отчитат доброто намерение на властите за справяне с кризата, не очакват гориво до петък, а това не успокоява потребителите.

Междувременно потенциалният канцлер на Германия след избори там -  Олаф Шолц, коментира, че зад кризата с горивата във Великобритания стои краят на свободата на движение на Острова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК