Знаело ли се е за проблемите с данните от Китай и защо сега започва проверка срещу Георгиева?

Американското министерство на финансите ще провери доклада

17.09.2021 | 19:22 Редактор: Елеонора Танева

Напрежение в най-големите световни институции след съмнения, че Кристалина Георгиева е оказвала натиск относно доклад за икономическото развитие на Китай. Според обвиненията Кристалина Георгиева е искала да се коригира рейтингът на Китай в годишния доклад на Световната банка "Doing business" за 2018 г. В резултат от 85-а позиция китайската икономика се е издигнала на 78-о място. Докладът излезе през октомври 2017 година.

"Тази класация е използвана като показател за това колко е отворена една икономика и какви са условията за развиване на бизнес в нея. И това, което разбрахме от доклада, е че натискът е в момент, в който се е очаквало Пекин да изиграе ключова роля за увеличението на капитала на Световната банка. И това поражда съмнения", коментира Ерик Мартин, редактор в Bloomberg.

Георгиева беше главен изпълнителен директор на банката при Джим Йонг Ким. Според икономиста Георги Ганев обаче проблемът всъщност е по-скоро политически.

"По някаква причина Световната банка е решила да става малко по-критична към Китай. Проблемите с данните от Китай са известни много отдавна", заяви икономистът.

А споменаването и на Симеон Дянков не е случайно, като според доклада той е отговорен за променянето на три показателя за Китай.

"Дуинг бизнес е усилие на Световната банка, което има академичен аспект и беше основано от Симеон Дянков и неговото име е интимно свързано с тази концепция", каза икономист Георги Ганев.

Погледите сега са насочени и към Съединените щати. Американското министерство на финансите ще провери доклада, а конгресмени, отявлени критици на политиката на МВФ, искат сериозни мерки спрямо Георгиева. 

Най-сериозната реакция обаче ще е от администрацията на Джо Байдън, тъй като Щатите са най-големият акционер в Международния валутен фонд с над 17%. Самата Георгиева е предупредила Международния валутен фонд за доклада, часове преди той да излезе. Тя отхвърля обвиненията в доклада, изготвен от външна адвокатска кантора.

"Изцяло не съм съгласна с констатациите и тълкуванията на данните, в частта за роля в доклада на Световната банка за бизнес за 2018 г.", коментира Георгиева.

Новината идва и преди годишната среща на световните финансови ръководители и на влошаващите се отношения между Вашингтон и Пекин. А в резултат Световната банка обяви, че ще спре да прави годишната бизнес класация.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК