Пореден удар: Световната банка спря финансовата помощ за Афганистан

Причината - опасения относно "перспективите за развитие на страната, особено за жените" при управлението на талибаните

26.08.2021 | 11:30 Редактор: Жаклина Иванова
Пореден удар: Световната банка спря финансовата помощ за Афганистан

Световната банка спря финансовата помощ за Афганистан, заради опасения относно "перспективите за развитие на страната, особено за жените" при управлението на талибаните, съобщава говорител на институцията, цитиран от BBC.

"Спряхме плащанията по операциите си в Афганистан, наблюдаваме внимателно и оценяваме ситуацията в съответствие с нашите вътрешни политики и процедури", коментира говорителят пред BBC.

Преди по-малко от седмица Международният валутен фонд (МВФ) също замрази средствата си за Афганистан заради натиска от САЩ. Това е поредният удар за икономическите перспективи на страната под управлението на талибаните, отбелязва медията.

САЩ миналата седмица също замразиха активи за милиарди долари, държани в американски сметки от Da Afghanistan Bank (DAB), централната банка на страната. DAB притежава активи за 9,5 млрд. долара, разположени предимно извън Афганистан, пише investor.bg.

"Със замразяването на 9 млрд. долара чуждестранни резерви покритието на вноса спадна от повече от 15 месеца до само два дни за една нощ", пише за Financial Times Аджмал Ахмади, който беше управител на DAB преди талибаните да нахлуят в Кабул.

"Талибаните трябва да преговарят, ако очакват да имат достъп до международните резерви или да получат донорско финансиране. Това ще изисква спазване на глобалните стандарти за управление и образование за жените, наред с други въпроси", добавя Ахмади.

От 2002 г. базираната във Вашингтон Световна банка е финансирала с повече от 5,3 млрд. долара проекти за възстановяване и развитие в Афганистан. Екипът на Световната банка в Афганистан и семействата на служителите са безопасно евакуирани от Афганистан в Пакистан.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК