САЩ спря кранчето на талибаните, преводи за милиони останаха замразени

Столтенберг обяви, че западният военен съюз също е прекратил финансовата помощ за афганистанското правителство

18.08.2021 | 10:00 Редактор: Искра Ангелова
САЩ спря кранчето на талибаните, преводи за милиони останаха замразени

Администрацията на американския президент Джо Байдън блокира достъпа до афганистанските валутни резерви в американските банкови сметки, съобщават няколко американски медии. Веднага след като талибаните превзеха столицата Кабул през уикенда, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е наредила сметките да бъдат замразени, пише Washington Post.

Още преди талибаните да завладеят афганистанската столица, американското правителство е спряло парични доставки на стойност милиони долари, съобщава The Wall Street Journal. В рамките на спешна процедура Министерството на финансите на САЩ спря доставката на запечатаните купчини пари от Федералния резерв малко преди заминаването им за Афганистан.

Според Международния валутен фонд (МВФ) централната банка на Афганистан разполага с резерви от 9,4 милиарда долара към края на април. Голяма част от сумата се съхранява извън страната. Досегашният ръководител на централната банка Аджмал Ахмади избяга от Афганистан в неделя (повече за това как бягството му се отрази на местната валута четете тук).

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви във вторник, че западният военен съюз също е прекратил финансовата помощ за афганистанското правителство. "Разбира се, спряхме всякаква подкрепа, финансова и друга подкрепа за афганистанското правителство, защото в момента няма афганистанско правителство, което да бъде подкрепено от НАТО", каза Столтенберг. "Няма да се превеждат пари".

Г7 ще заседават по темата

Към момента последиците за хуманитарната помощ са неясни. Афганистан е една от най-бедните страни в света и е силно зависима от чуждестранни средства. Американският президент Джо Байдън подчерта в понеделник, че страната му ще продължи да помага на цивилното население. "Ние ще подкрепим афганистанския народ", обеща той, но не посочи конкретни суми. Според Световната банка международната помощ представлява около 43 процента от афганистанската икономика, информира Investor.bg.

В същото време има нарастващ натиск върху МВФ да спре да отпуска средства за Афганистан. Министърът на финансите Йелън трябва да се намеси директно във МВФ, призова междувременно група републикански депутати в Камарата на представителите на САЩ. През август държавите членки бяха заделили резерви от 650 милиарда щатски долара за подпомагане на нововъзникващите и развиващите се страни по време на Ковид и икономическата криза.

Според Bloomberg около 500 милиона долара са  предназначени за Афганистан, а изплащането е насрочено за 23 август. "След събитията в Кабул Афганистан вече е в списъка на измамните режими", се казва в отвореното писмо на американските депутати. "САЩ трябва да направят всичко по силите си, за да прекъснат притока на пари към талибаните", се казва в писмото.

Очаква се в близките дни скорост да набере и дебатът за евентуални нови санкции. Някои санкции срещу талибаните са в сила от 2001 г., но не и срещу афганистанското правителство, което беше отстранено от поста.

В първия си телефонен разговор с чуждестранен правителствен глава след падането на Кабул Байдън обеща международен съюз: Във вторник президентът на САЩ разговаря с британския премиер Борис Джонсън. Г7 ще обсъди бъдещето на Афганистан през следващата седмица, стана ясно от публикувания от Белия дом протокол от разговора.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК