Евакуират дипломати и цивилни от Афганистан. Жител: Тук не може да се живее

Очевидци все още казват, че чуват изстрели от летището

17.08.2021 | 14:30 Редактор: Искра Ангелова

Започна евакуацията на дипломати и цивилни от Афганистан с военни полети. А постоянният представител на страната в ООН призова съседите си за хуманитарен коридор за бягащите от талибаните. 

Заради тежката ситуация в близкоизточната държава, външните министри на Европейския съюз се събират за спешни разговори. От българското министерство на външните работи съобщават, че към момента не са постъпвали искания за помощ или извеждане от Афганистан от български граждани. Ведомството е получило информация за 11 български граждани, които работят в Кабул и за чиято евакуация се следи.

Първият от три германски евакуационни самолета първоначално не успя да кацне в Кабул и беше отклонен към летището в Ташкент, Узбекистан. Мнозина вече се прибраха по домовете си. 

А само преди ден на летището имаше сцени на хаос, тъй като хиляди афганистанци се опитаха отчаяно да напуснат страната, опитвайки се да се качат на самолетите.

"Напуснахме домовете си, нямаме храна, нямаме работа, тук не може да се живее", каза един от местните там.

Очевидци все още казват, че чуват изстрели от летището. 

Американският президент Джо Байдън отпусна 500 милиона долара в помощ на бежанците от Афганистан. В обръщение към нацията Байдън беше категоричен.

"Не мога и няма да искам от нашите военнослужещи да се бият безкрайно в гражданската война на друга държава. Но ако талибаните нападнат нашите граждани, то отговорът на САЩ ще бъде незабавен и мощен", категоричен е той.

И заяви, че стои твърдо зад решението за изтегляне от Афганистан, защото САЩ са предоставили на афганистанското правителство всичко нужно.

"Ние отидохме в Афганистан преди близо 20 години с ясни цели – да хванем тези, които ни атакуваха на 11 септември 2001 година. И да се уверим, че "Ал Кайда" не може да използва Афганистан като база, от която да ни атакува отново. И го направихме. Това беше преди десетилетие. Нашата мисия в Афганистан никога не е била за изграждане на нации", допълни той.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК