Талибаните налагат новите правила в Кабул, защо няма жени по улиците?

По някои канали развлекателните програми са заменени с религиозни и четенето на сури от Корана

16.08.2021 | 21:25 Редактор: Искра Ангелова
Талибаните налагат новите правила в Кабул, защо няма жени по улиците?

Бели знамена на "Ислямски емират Афганистан" с шахада (свидетелство за вяра), изписани в черно, са издигнати върху правителствените сгради в Кабул вместо зелено-червено-черните републикански. Това съобщи в понеделник афганистанският телевизионен канал TOLO News, който излъчва на живо от улиците на афганистанската столица, попаднала под контрола на талибаните.

Жени не се виждат по улиците, те побързаха да се скрият в къщите. Според телевизионния канал в столицата витрини и козметични салони с изображения на жени са били намазани с боя.

Радиото и телевизията в по-голямата си част работят както обикновено - новини, филми, спортни програми. Повечето жители все още имат достъп до сателитни канали. Но ключовата промяна вече е настъпила - по някои канали развлекателните програми са заменени с религиозни и четенето на сури от Корана.

Съдейки по публикациите на местни жители в социалните мрежи, хората се страхуват и изпитват гняв към бившите власти и американците, които „ги оставиха на съдбата“. Много млади афганистански жени се опасяват, че може да бъдат лишени от възможността да получат образование и работа, както и да водят нормален живот.

"Вече няма да мога да слушам любимата си музика, да се смея на глас, да се срещам с приятели в любимото си кафене, да нося любимата си жълта рокля и да поставям на устните си розово червило“, пише жителка на Афганистан в Instagram. Всичко, към което се стремях през последните години, работейки и получавайки диплома, ще отиде напразно, както всичко, което е построено от 2001 г. след падането на талибаните."

Талибаните, които влязоха в столицата в неделя, още в началото поеха контрола над университета в Кабул и сградата на Министерството на образованието. Те веднага обещаха, че жените ще получат право да работят и учат, но в понеделник повечето столични училища и университети бяха затворени. Освен това талибаните заявиха в неделя, че няма да отмъщават на представителите на бившите власти и силите за сигурност. Въпреки това в мрежата вече има съобщения, че има набези срещу бивши полицаи, срещу афганистанци, работили със западни компании, както и срещу журналисти.

Междувременно най-напрегната остава ситуацията на летището в Кабул, където всички търговски полети са отменени, но местните се опитват да намерят начини да напуснат страната. Целият свят видя кадри, показващи как хората се качват на шасито на самолета. В същото време саудитският телевизионен канал Al Ekhbariya разпространи и видео, в което вероятно двама души са паднали от самолет, след като той е излетял, съобщава "Фокус".

Съобщава се за смъртни случаи при безредици и стрелба на летището. То остава последната врата към Афганистан, след като всички гранични пунктове са блокирани и контролирани от талибаните.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК