Животът в Афганистан: Разказ за войната от първо лице

Заради хаоса – банките са затворили, банкоматите не работят

16.08.2021 | 19:58 Редактор: Искра Ангелова

Въпреки наплива на бежанци от Афганистан - не всички местни са готови да напуснат страната си. Такава е историята на студента от Кабул - Хайрала Махради. Как той вижда бъдещето си?

Бъдеще, обвито в мъгла - от днес това е реалността за милиони афганистанци. Сред тях е и студентът в университета в Кабул - Хайрала Махради, който въпреки ситуацията в страната, е решен да остане.

"Нямат надежда за бъдещето. Няма надежда, защото последният път, когато талибаните бяха на власт, имаше тъмнина. Сега казват, че са се променили, но нека видим какво се е променило", казва Махради.

За разлика от Хайрала, много хора са решени да избягат от управлението на талибаните. Младият студент споделя, че заради хаоса - банките са затворили, банкоматите не работят, а получаването на виза е станало на практика невъзможно.

"Хората нямат пари, за да отидат в друга страната. Цените на визите скочиха много и сега хората трябва да платят около 2-3 хиляди долара. Заради това не могат да си ги позволят. Гангстери се възползват от ситуацията и крадат колите на хората. 

У мнозина връщането на талибаните на власт породи страх, че ще загубят всичко, за което са се борили през последните 20 години. Най-потърпевши отвново могат да се окажат жените, които успяха да извоюват правото си да работят и учат.

"Ситуацията е много плашеща за тях, защото се съобщава от различни места, че талибаните няма да им позволят да посещават университетите. Но аз мисля, че ще се наложи да го приемат и да позволят на момичетата да продължат образованието си. Засега те са много притеснени за бъдещето си", допълва той.

"Само за една седмица талибаните превзеха Афганистан – нещо, което не успаха да направят през последните 20 години", категоричен е Хайрала.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК