Паника на летището в Кабул, хиляди афганистанци се опитват да напуснат страната

Съобщава се за загинали и ранени

16.08.2021 | 14:22 Редактор: Жаклина Иванова

Хаос и паника на летището в Кабул. Хиляди афганистанци се опитват да напуснат страната, след като талибаните поеха контрола. Съобщава се за загинали и ранени.

Кадри, разпространени в социалните мрежи, показват борба за места в самолетите, които така и не излетяха, след като всички пътнически полети бяха преустановени.

След като вчера държавният глава Ашраф Гани напусна страната, по думите му, за да бъде избегнато кръвопролитие, талибаните влязоха в президентския дворец. Ислямистка организация заяви, че скоро ще бъде обявено новото правителство.

"Искам да поздравя мюсюлманите в Афганистан за голямата победа. Сега е време за проверка и доказване. Сега трябва да покажем, че можем да служим на нашата нация и да гарантираме сигурността и комфорта на живот", посочи високопоставеният лидер на талибаните Абдул Гани Барадар.

Дадената заявка от талибаните за мирен преход към новата власт не успокои голяма част от афганистанците. За представителите на етническите и религиозни малцинства в страната стои споменът от 90-те години, когато изключително строгото прилагане на ислямското шариатско право беше съпроводено от публични екзекуции и жестокост към жените.

Турция вече предупреди, че заради ситуацията има засилен бежански поток.

"Ще продължим да прави всичко възможно да стабилизираме региона", коментира президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Нарастват и опасенията, че Афганистан отново ще се превърне в бастион за терористи. По време на офанзивата си, талибаните освободиха стотици затворници, включително бойци от ислямска държава.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Саня
преди 2 години
Очевадни са действията на шепа всемогъщи , напълниха Европа с пакистанци , авганистанзи и африканци ! Страшно! Те са слабо образовани с др. вяра и виждане за Живота. Получават какво ли не всеки месец на гърба на европейците ! Не знам до кога Сигнализирай за неуместен коментар