Джо Байдън пое цялата отговорност за случващото се в Афганистан

"Ние, като екип, отговарящ за националната сигурност, колективно поемаме отговорност за всички решения, каза говорителят на Белия дом

17.08.2021 | 23:30 Редактор: Десислава Атанасова
Джо Байдън пое цялата отговорност за случващото се в Афганистан

Президентът на САЩ Джо Байдън не се отказва от отговорност за всичко, което се случва в момента в Афганистан и решенията, взети от американското правителство. Това заяви във вторник помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан.

Той беше попитан дали Байдън поема отговорност не само за решението за изтегляне на американските войски в Афганистан, но и за "целия хаос, настъпил по време на евакуацията", както и за цялото "кръвопролитие, което може би се случва в момента" в Афганистан.

ой поема отговорност за всички решения, които правителството на САЩ е взело по отношение на Афганистан", отговори помощникът на Байдън.

Според Съливан всички служители на администрацията, отговорни за въпросите на националната сигурност, също поемат отговорност за цялата ситуация.

"Ние, като екип, отговарящ за националната сигурност, колективно поемаме отговорност за всички решения" каза Съливан.

Съединените щати разбираха, че радикалните могат да поемат контрола над Афганистан, но не смятаха, че това ще се случи толкова бързо.

"На първо място, бих искал да кажа, че при вземането на това решение (за изтеглянето на американските войски), ние бяхме наясно, че съществува възможност талибаните да поемат контрола над Афганистан. Ние ясно разбрахме това. Както каза вчера президентът в своето обръщение, не очаквахме това да се случи толкова бързо, когато планирахме за тези потенциални непредвидени ситуации “, добави той.

САЩ не очакват талибаните да си сътрудничат с "Ислямска държава" (ИД) в Афганистан.

Известно е, че талибаните и ИД воюват помежду си.

"Така, че не предвиждам, че това ще бъде връзка, в която те ще си помагат един на друг, но ситуацията се развива динамично, така че трябва да видим какво ще стане“, добави той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК