Путин официално поиска да прати въоръжени сили в Украйна

Аргументът му е необходимостта да се защитят руските граждани

01.03.2014 | 17:45 Редактор: Ралица Пейчева
Путин официално поиска да прати въоръжени сили в Украйна

Руският президент Владимир Путин внесе в Съвета на Федерацията (горната камара на парламента) искане за изпращане на руски въоръжени сили на територията на Украйна до нормализиране на обществено-политическата обстановка в страната, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Путин аргументира стъпката с необходимостта да се защитят руските граждани и персонала в руската военна база в украинския стратегически район Крим, посочва Асошиейтед прес.

Гласуването ще премине в открит режим, предаде РИА Новости. Съответното решение беше взето на извънредното заседание на Съвета на федерацията днес. За приемане на решение е необходимо обикновено мнозинство от гласовете на сенаторите, или 84 гласа.

Комитетът на Съвета на федерацията по отбрана и сигурност разгледа обръщението на президента и единодушно реши за препоръча на камарата да даде съгласие на президента за използване на въоръжените сили на Рускта федерация на територията на Украйна до стабилизация на обществено-политическата обстановка и внесе съответния прокет за постановление, заяви ръководитгелят на комитета Виктор Озеров. Същото решение едунодушно е взел и международният комитет.

По-рано изпълняващият длъжността външен министър на Украйна Андрий Дешчиця съобщи, че Русия отказва да преговаря с Украйна съгласно споразумение за гарантиране на териториалната цялост на Украйна. 

Украйна поиска консултации с Москва, след като я обвини, че разполага свои военни в района на Крим. Много сме обезпокоени от днешната информация, че Русия отказва да участва, каза министърът.

Междувременно стана ясно, че руското енергийно министерство не вижда причина да удължи отстъпката в цената на газа, договорена с Украйна за второто тримесечие заради неизплатени задължения за доставки, заяви представител на ведомството, цитиран от Интерфакс и Ройтерс.

По-рано днес руският газов гигант Газпром съобщи, че Украйна има "огромен" дълг за газ от 1,55 милиарда долара, който не е платила на Русия. Задълженията са за миналата година и за доставките доставките до момента тази година. Компанията подчерта, че преференциалните цени, договорени с Киев, могат да бъдат оспорени.

"Имаме добри отношения с Украйна, транзитът работи, трябва само да плати газа . . . Засега просрочените плащания възлизат на 1,549 милиарда долара", посочи пред Риа Новости говорителят на Газпром Сергей Куприянов.

Украйна трябва да плати около 400 милиона долара за газа, внесен през февруари тази година по договора между Нафтогаз Украйна и Газпром, съобщи украинският министър енергетиката Юрий Продан, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му текущият дълг на страната за потребление на руски газ е достигнал около 2 милиарда долара.