Проучване разкри интересна информация за връзката между AstraZeneca и тромбозите

Рискът от тромбоза не се увеличава след поставяне на втората доза на коронавирусната ваксина Vaxzevria, посочиха от компанията

28.08.2021 | 10:05 Редактор: Жаклина Иванова
Проучване разкри интересна информация за връзката между AstraZeneca и тромбозите

Британско-шведската компания AstraZeneca заяви, че рискът от тромбоемболия и тромбоцитопения, включително рядката тромбоза с тромбоцитопения (TTS), не се увеличава след поставяне на втората доза на нейната коронавирусна ваксина Vaxzevria.

Ваксината срещу Ковид-19 на AstraZeneca крие малък допълнителен риск от редки кръвни съсиреци с ниски тромбоцити след поставяне на първата доза и е без допълнителен риск след втората доза, показа проучване, ръководено и финансирано от производителя на лекарства на фона на притесненията относно страничните ефекти от ваксинацията.

Проучването, публикувано в медицинското списание Lancet, установява, че прогнозната честота на тромбоза със синдром на тромбоцитопения (TTS) след първата доза на ваксината Vaxzevria е била 8,1 на милион при тези, които са били имунизирани.

След втората доза ваксина Vaxzevria, изобретена и с помощта на Оксфордския университет, този процент е 2,3 на милион, сравним с този, наблюдаван при неваксинирани хора, добавиха от британско-шведската компания.

Вероятността от получаване на специфични кръвни съсиреци е осем пъти по-висока при диагностицираните с Ковид-19, отколкото при тези, които не са, предаде БНР.

Изпълнителният вицепрезидент на AstraZeneca сър Мене Пангалос коментира резултатите от проучването:

"Освен ако TTS не е идентифициран след първата доза, тези резултати подкрепят прилагането на двудозовата схема на ваксината Vaxzevria, както е посочено, за да се осигури защита срещу Ковид-19, включително срещу повишаващите се обезпокоителни варианти на коронавируса", посочи той.

Европейската агенция по лекарствата (EMA) разглежда от март случаи на TTS и откри възможна връзка с ваксината Vaxzevria и с еднодозовата ваксина срещу Ковид-19 на американската компания Johnson & Johnson. EMA обаче продължава да поддържа тезата, че общите ползи от двете ваксини надвишават всички рискове, произтичащи от тях.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 години
Проблемите не идват от ваксините, а от дезинформацията и калпавата информационна кампания. Всичко това се подсилва от масовата неграмотност сред сънародниците ни. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
полезна
преди 2 години
Пак ли ще ни предлагат тази "много добра" ваксина? От нея вероятно имаме милиони дози, защото експертите на ГЕРБ много я бяха харесали! Но, никой от тях не се ваксинира с нея. Даже вожда им си постави "Модерна". Причината да сме на последно място в Европа по ваксинации е именно тази! Сигнализирай за неуместен коментар