След втората доза на AstraZeneca - едва 2,3 на милион ваксинирани са с тромбози

Процентът е доста по-висок след поставянето на първата доза от ваксина

28.07.2021 | 11:38 Редактор: Десислава Атанасова
След втората доза на AstraZeneca - едва 2,3 на милион ваксинирани са с тромбози

Ваксинирането срещу Ковид-19 с препарата на AstraZeneca не е увеличило случаите на редки кръвни съсиреци след втората доза, показва проучване, публикувано в сряда, което потенциално облекчава някои притеснения относно страничните ефекти на ваксината.

Данните, публикувани в медицинското списание Lancet, установяват, че прогнозният процент на тромбоза със синдром на тромбоцитопения (TTS) след втората доза ваксина е бил 2,3 на милион при ваксинираните, сравним с типичния процент, наблюдаван при тези, които не са били ваксинирани,

Процентът е доста по-висок след поставянето на първата доза от ваксина. Изследването, ръководено и финансирано от AstraZeneca, оценява докладваните случаи, настъпили в рамките на 14 дни след прилагане на първата или втората доза от 30 април, като се използва глобалната база данни за безопасност на англо-шведския производител на лекарства.

"Освен ако TTS не е идентифициран след първата доза, тези резултати подкрепят прилагането на схемата с две дози на Vaxzevria, както е посочено, за да се осигури защита срещу Ковид-19", каза старши изпълнителният директор на AstraZeneca Мене Пангалос.

Репутацията на ваксината на AstraZeneca, разработена в Университета на Оксфорд, пострада след много начални проблеми - включително забавяне на производството, съдебен процес и възможни връзки към някои редки, но тежки странични ефекти, включително TTS, които се изследват от регулаторите.

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 

 

1
1 rate up comment rate down comment 0
ах
преди 1 месец
Как 2.3% на милион? 2.3% значи 2.3 на 100. Сигнализирай за неуместен коментар