Австралия сигнализира за два смъртни случая, свързани с AstraZeneca

2,9 млн. души в страната са напълно имунизирани

22.07.2021 | 10:47 Редактор: Жаклина Иванова
Австралия сигнализира за два смъртни случая, свързани с AstraZeneca

Австралийската администрация за терапевтични стоки (TGA), фармацевтичният регулатор в страната, потвърди два нови смъртни случая, свързани с употребата на ваксината Vaxzevria от британско-шведската компания AstraZeneca, съобщава ТАСС, позовавайки се на ABC.

TGA потвърди смъртта на двама пациенти "поради рядко нарушение на кръвосъсирването", причинено от ваксината AstraZeneca. И двамата починали пациенти, 44-годишен мъж от Тасмания и 48-годишна жена от Виктория, са били ваксинирани с Vaxzevria.

Към днешна дата в Австралия са приложени малко над 6 млн. дози от ваксината AstraZeneca. През целия период на употреба на лекарството  TGA е потвърдила шест смъртни случая в резултат на това. Разследвани са общо 355 смъртни случая, за които се смята, че са свързани с ваксинацията срещу Ковид-19.

В момента в Австралия са одобрени две ваксини срещу коронавирус – американско-немската Pfizer/BioNTech, както и британско-шведската AstraZeneca.

Според федералното министерство на здравеопазването на страната към момента около 10,5 млн. души (повече от 40% от австралийското население) са получили първата от двете дози от ваксината, а 2,9 млн. души (11,6% от населението) са напълно ваксинирани, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК