По-слабо защитени ли сме с 2 дози AstraZeneca, поставени на по-дълъг интервал от време

В някои страни се води дискусия дали да започне поставянето на трета доза

01.07.2021 | 13:16 Редактор: Юлия Христова
По-слабо защитени ли сме с 2 дози AstraZeneca, поставени на по-дълъг интервал от време

Защитата, осигурена от ваксината на AstraZeneca срещу Ковид-19, не намалява дори ако периодът между поставянето на първата и втората доза е бил по-дълъг, предаде ДПА, позовавайки се на британско изследване.

Имунният отговор е също толкова силен и в някои случаи по-добър с интервал от 45 седмици между първата и втората доза в сравнение със стандартния интервал, според изследователи от Оксфордския университет, който разработи ваксината съвместно с британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca.

"Това трябва да бъде успокояваща новина за страните с недостатъчни запаси от ваксината, които се притесняват от забавяне при осигуряването на втора доза за населението си", каза ръководителят на изследването Андрю Полард, и допълни: "Има отличен отговор на втората доза дори след 10-месечно забавяне след поставянето на първата". Изследването все още не е рецензирано, предаде БТА.

Авторите му също така са проучили ефекта на защитата от прилагането на трета доза от ваксината на AstraZeneca, поставена най-малко шест месеца след първата. Изследователите са отчели значително по-силен имунен отговор и по-добра защита срещу вариантите на вируса, които се разпространяват в момента.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК