В Германия събират християни-хомофоби - хомосексуалните били обладани от демони

Валдемар Херт се бори срещу ЛГБТ общността

25.08.2021 | 09:57 Редактор: Здравко Черкезов
В Германия събират християни-хомофоби -  хомосексуалните били обладани от демони

Депутат от "Алтернатива за Германия" се опитва да създаде международна мрежа от християни-хомофоби. Те вярват, че хомосексуалните са обладани от демони, и пледират за драконовски закони срещу ЛГБТ-хората пише DW.

Валдемар Херт поддържа контакти с десни евангелисти и хомофобски активисти по цял свят. Под прикритието на уж християнските ценностни представи той се бори срещу ЛГБТ общността.

Под натиска на невярващите законите в Германия вече били толкова променени, че имало опасност страната скоро да се превърне в "Содом и Гомор", твърди Херт в едно интервю за АРД. 

Херт, който е германски изселник от бившия Съветски съюз, представи за първи път плановете си за противодействие през 2019 г. пред руския телевизионен парламентарен канал, а няколко месеца по-късно фракцията на АзГ в Бундестага създаде т.нар. "Интерпарламентарна комисия по човешките права" (ИКЧП). Според фракцията, въпросната комисия трябвало да се ангажира в защита на "християнско-консервативните ценности". За неин говорител бе избран Херт.

Неприкрити противници на ЛГБТ

Проучванията на германски медии показват, че с помощта на ИКЧП Херт създава мрежа, замислена от него още преди години. Много от хората, с които той поддържа контакти, са духовници – самият Херт навремето също се е проявявал като такъв. Той членува в организацията "Извор на живот" - една евангелска петдесятна общност на германски изселници от бившия СССР в Оснабрюк.

Характерно за петдесятната евангелска църква е, че тълкува Библията съвсем буквално. Привържениците на "Извор на живот" изглежда вярват, че съществуват демони и че хомосексуалните са обладани от тях. Един пастор дори проповядваше подобни демони "да бъдат стъпквани".

На онлайн-конференция на тема екстремизъм, организирана от ИКЧП, участваха дори депутати от руската Дума, както и Сам Браунбек, бивш специален пратеник по въпросите на религиозната свобода при управлението на Доналд Тръмп и отявлен противник на ЛГБТ.

Тесни контакти Херт поддържа и с Алексей Ледяев, проповедник от Латвия и шеф на евангелистката групировка "Стражи на стената" (Watchmen on the Wall"), чиято основна цел е да се бори срещу хомосексуалността. Ледяев създаде въпросната евангелистка група заедно с американския пастор Скот Лайвли, който още през 1990-те години написа книга, в която видя някаква измислена връзка между хомосексуалността и престъпленията на националсоциалистите.

В Уганда, където има политици, които искат смъртно наказание за хомосексуалните, Лайвли нееднократно е пледирал за драконовски закони срещу ЛГБТ. Един американски съд впоследствие обяви, че със своята дейност "Лайвли е помогнал за демонизирането и сплашването на ЛГБТ общността", с което е нарушил международното право.

Награда за отявлени хомофоби

Германският депутат Херт обаче явно не се притеснява от близостта си с Лайвли. А наскоро научихме, че политикът от "Алтернатива за Германия" се готви да връчи на унгарския премиер Орбан награда за спазване на човешките права – заради заслугите му за приемане на закон срещу ЛГБТ.

Наградата щяла да е от името на "Световната лига на гражданите и гражданските обединения" - организация от Киргизстан, която през март се присъедини към ИКЧП – по покана на Херт. Въпросната награда за човешки права преди това е била връчвана на Лайвли, както и на авторитарния чеченски ръководител Рамзан Кадиров, който, според съобщения в медиите, задържа и изтезава хомосексуални.

Херт казва, че човешките права за него означавали преди всичко три неща: право на живот, право на работа и право на вяра. Германският институт за човешките права през юни обаче яви, че АзГ защитава позиции, които "не почиват на основата на Конституцията".

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК