Меркел към Русия: Не използвайте "Северен поток 2" като политическо оръжие

Германия ще подкрепи Украйна при бъдещото използване на нейната газопроводна мрежа

24.08.2021 | 11:15 Редактор: Искра Ангелова
Меркел към Русия: Не използвайте

Германия ще поиска въвеждането на нови санкции срещу Русия, ако Москва използва газопровода "Северен поток 2" като "политическо оръжие". Това увери по-рано германският канцлер Ангела Меркел от Киев на пресконференция след разговори с украинския президент Владимир Зеленски, коментират в редакцията на изданието Der Spiegel, като допълват, че Кримската платформа за бъдещето на полуострова допълнително изостря напрежението в отношенията.

Срещу Русия ще бъдат наложени санкции, "ако газопроводът се използва като оръжие", каза Меркел по време на среща със Зеленски в Киев. Германия и САЩ са се договорили за това в хода на преговорите във Вашингтон, припомни канцлерът на ФРГ.

"Смятам, че това е опасно оръжие не само за Украйна, но и за цяла Европа", каза Зеленски. Украйна се опасява, че след пускането в експлоатация на "Северен поток 2", страната ще загуби ролята си на държава, през която се осъществява транзитът на руски газ за Европа. В резултат на това Украйна ще загуби многомилиардния доход, от който зависи. Зеленски ще отпътува за Вашингтон в края на месеца, за да се срещне с Джо Байдън, за да се опита за последно да се противопостави на проекта. САЩ също не са доволни от почти завършения газопровод, припомня изданието.

Меркел даде да се разбере, че Германия ще подкрепи Украйна при бъдещото използване на нейната газопроводна мрежа. Тя може да бъде използвана за транзит на водород, предложи канцлерът. Зеленски на свой ред изрази мнение, че подобен преход ще отнеме много време.

Германия последователно заявява, че ще се опита да повлияе на Русия, за да продължи транзита на газ през Украйна. Миналия петък обаче президентът Владимир Путин по време на среща с Меркел в Москва даде да се разбере, че всичко ще зависи от търсенето на пазара.

Дълго време Украйна беше най-важната транзитна страна, през която преминаваха доставките на газ от Русия за Европа. Но значението й постепенно намаля с годините - поради въвеждането в експлоатация на "Северен поток 1" преди около десет години, а след това и на други газопроводи в Беларус и Черно море. Ако през 1998 г. през Украйна са били транспортирани 141 милиарда кубически метра газ, то през 2020-а бяха едва 56 милиарда.

Русия от своя страна критикува участието на Германия в конференцията за бъдещето на Крим. В понеделник в Киев се проведе т.нар. "Кримска платформа", на която присъстваха десетки държавни и правителствени ръководители, както и външни министри, информира "Фокус".

Фактът, че Германия "подкрепи провокативното събитие в Киев, което считаме за пряка атака срещу териториалната цялост на Русия, ни подтиска дълбоко", заяви руският посланик в Германия Сергей Нечаев в интервю за вестник Die Welt am Sonntag. "Това е още един утежняващ фактор за нашите двустранни отношения".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години