"Северен поток 2" - битката за влияние в Европа

Милиони на тъмно и студено в САЩ

22.02.2021 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

САЩ излязоха с нов санкционен списък заради “Северен поток 2” - газопровода, свързващ Русия с Германия, но в него не включват германски фирми. Според Bloomberg, по този начин администрацията на президента Джо Байдън се стреми да спре реализацията на проекта, но и да не влиза в конфронтация с европейските си съюзници. Позицията, която е противоположна на намеренията на администрацията на бившия държавен глава Доналд Тръмп, която се готвеше да наложи санкции и на германски компании, свързани със "Северен поток 2" . За геополитиката около газа и за последните кризисни ситуации в Европа, които предизвикаха искания за оставки на Урсула фон дер Лайен и Жозеп Борел - говорим в предаването "Брюксел 1" с Милен Керемедчиев.

Северозападна Европа беше парализирана от студ и сняг. На места беше прекъснато и електричеството. Снежните бури в Германия предизвикаха стотици пътни инциденти и километрични задръствания, на много места бе спрян обществения транспорт. Най-малко 14 са жертвите на студа в страната. Жертви бяха дадени и в американския щат Тексас, където температурите варираха от минус 2° до минус 22° по Целзий, милиони хора останаха без ток заради сковаващия студ. Повод да поговорим с Йонко Мермерски, доктор по органична химия във Вашингтон.

Гледайте интервютата във видеото!


 


2
0 rate up comment rate down comment 0
комитата
преди 3 години
яловите опити да се спре потока вече са н афинала той е пред завършване крайно необходим за европейката икономика и е много по ефтин от втечнения газ на САЩ.Видя се и сега след спиране на нефта от зимата в Тексас ,че са назад с материала и не са надеждни Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Европа е насрана госпожица.Русия е опънала ЕС отвсякъде Сигнализирай за неуместен коментар