Сделката между САЩ и Германия за "Северен поток 2" вещае санкции срещу Русия

Германия сама ще предприеме действия, същевременно настоява за мерки на европейско ниво

21.07.2021 | 08:27 Редактор: Тодор Петров
Сделката между САЩ и Германия за

САЩ и Германия са близо до сделка по газопровода "Северен поток 2", която обещава санкции и други ответни мерки, ако Русия се опита да използва енергията като оръжие срещу Украйна, се казва в проект на споразумението, цитиран от Bloomberg News.

Германия ще предприеме неуточнени национални мерки, ако Русия предприеме такива действия - решение, което може да означава отстъпка от канцлера Ангела Меркел, която преди това се противопоставяше на предприемането на независими действия срещу Кремъл по газопровода, който ще минава от Русия до Германия.

Ако Русия се опита да използва енергията като оръжие или да извърши агресия срещу Украйна, Германия сама ще предприеме действия, като същевременно настоява за мерки на европейско ниво, включително санкции за ограничаване на износа на енергия от Русия, съгласно споразумението.

Високопоставен американски служител каза, че езикът е умишлено двусмислен, тъй като администрацията не иска да даде на Русия пътна карта за действие. Длъжностното лице не изключи, че подобни действия могат да включват ограничаване на газовите потоци от Русия до Германия.

Засега споразумението ще предотврати възобновяването на санкциите на Конгреса срещу "Северен поток 2" и неговия главен изпълнителен директор. Президентът Джо Байдън се отказа от тези санкции през май, за да даде време и на двете страни да преговарят.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК