Байдън и Меркел заедно срещу Русия: Няма да позволим да използва енергетиката като оръжие

САЩ и Германия излязоха с твърда позиция и срещу Китай

16.07.2021 | 08:33 Редактор: Десислава Атанасова
Байдън и Меркел заедно срещу Русия: Няма да позволим да използва енергетиката като оръжие

Американският президент Джо Байдън и германският канцлер Ангела Меркел са се обединили около решението да се противопоставят на Русия в използването на енергетиката като оръжие, въпреки съществуващите различия във възгледите на двете страни по отношение на газопровода "Северен поток 2".

Това заяви самият Байдън на съвместна пресконференция с Меркел, която е на посещение във Вашингтон.

Канцлерът от своя страна каза, че Германия ще  продължи да разглежда Украйна като транзитна страна за пренос на газ, дори когато газопроводът бъде завършен. Меркел подчерта, че има редица инструменти, включително санкции, които Европа може да използва, ако Москва не спази ангажиментите си по отношение на Киев. 

Джо Байдън беше категоричен, че Берлин и Вашингтон ще защитават демократичните принципи и универсалните права, ако Китай или друга държава предприеме действия за подкопаване на свободното и отворено общество, предава БНР.

По отношение на Куба Байдън каза, че Съединените щати разглеждат въпроса за технологичните възможности за възстановяване на достъпа до интернет в страната. Във връзка с напрежението в Хаити след убийството на президента Жовенел Моис, американският президент подчерта, че изпращането на американски военни в карибската държава не е на дневен ред.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК