Байдън и Путин не поеха конкретни ангажименти и си навлякоха остри критики

Двамата президенти се въздържаха от дългосрочни обещания

17.06.2021 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

Смесени реакции след срещата в Женева между президентите на Русия и Съединените американски щати. 

Владимир Путин и Джо Байдън се договориха да проведат разговори по въпросите за контрола на въоръженията, но се въздържаха от дългосрочни обещания. Липсата на конкретни ангажименти се превърна в повод за остра критика към лидерите на двете най-големи ядрени сили в света.  

"Рискът от използване на ядрени оръжия в момента е по-висок откогато и да било. Това изисква конкретен ангажимент за спешна работа по намаляване на ядрените арсенали. Страните по света се присъединяват към Договора за забрана на ядрените оръжия и очакват от САЩ и Русия по-бързи стъпки към ядрено разоръжаване", заяви директорът на Международната кампания за премахване на ядрените оръжия Беатрис Фин.

Според експерта по външната политика на Съединените щати - Искрен Иванов, причината за липсата на конкретен план за действие се крие в руската страна. 

"Ако американският президент отиде на тази среща по-подготвен - с някаква стратегия и някакви конкретни предложения, то Путин отиде с някакви констатации и обвинения. Той не беше готов за този разговор. От неговите думи не чухме никакви конкретни предложения, които да се отразят на американско-руските отношения", посочи Иванов в "България сутрин". 

Анализатори посочват още, че Байдън е успял да очертае ясни линии по отношение на киберсигурността, въпреки че Владимир Путин отхвърли всички обвинения за руска хакерска намеса в изборите зад Океана. 

Очаквано демократите в САЩ разчетоха срещата като успех за Джо Байдън, а републиканците отправиха критики и обвиниха президента в проява на слабост. А експертите са единодушни - изходът от срещата не означава затопляне на отношенията, а по-скоро опит за постепенно възстановяване на доверието.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК