Германия има четири варианта за "Северен поток – 2"

Те варират от спиране на строителството на газопровода до използването му в бъдеше за тръбопровод

27.02.2021 | 09:09 Редактор: Искра Ангелова
Германия има четири варианта за

Правителството на Германия и парламентарните фракции в управляващата коалиция разглеждат четири варианта за действие около ситуацията със "Северен поток – 2". Те варират от спиране на строителството на газопровода до използването му в бъдеше за тръбопровод на така наречения „механизъм за спиране“, който би обвързал доставките на газ за ЕС с тези за Украйна.

Според германския "Ханделсблат", който се позовава на правителствени източници, "опонентите на тръбопровода са разочаровани" от решението на Държавния департамент на САЩ да се откаже от въвеждането на допълнителни санкции срещу фирмите, участващи в реализацията на проекта.

Въпреки че новата американска администрация разглежда "Северен поток – 2" като грешка, тя е готова на диалог с Берлин относно бъдещето на газопровода. Вестникът подчертава, че в САЩ се говори за "преговори на високо ниво" с правителството на Германия.

Федералните власти обсъждат как да удовлетворят претенциите на американците и да ги накарат да се откажат от санкциите срещу участващите в проекта компании.

Един от възможните варианти е използването на газопровода като „механизъм на изключване“, т.е. да се прекрати доставката на газ по "Северен поток-2", ако Русия съкрати обема на транспортирания през Украйна газ. Подобен сценарий предизвиква множество въпроси "от юридическа и от политическа гледна точка", въпреки че като цяло се оценява положително от страна на Вашингтон, предава БГНЕС.

Да се застрашава с прекратяване на снабдяването за собствени нужди не е особено умна стратегия, смята председателят на комисията по външна политика в Бундестага Норберт Рьотген. Експертите предупреждават, че, създавайки подобен механизъм, Германия ще "се простреля в краката": цената на газа в такъв случай ще скочи, а участващите в проекта компании може да поискат милиарди обезщетения заради понесени вреди.

Вторият вариант предвижда временно спиране на строителството, докато траят преговорите със САЩ. Обсъжда се създаването на комисия, в която да влязат представители на САЩ и на държави от ЕС.

Третият сценарий предвижда значително увеличаване на инвестициите в енергийния сектор на Украйна и засилване на сътрудничеството в енергийната област, както и проучването на възможностите за доставка на "зелен" водород от там в бъдеще.

Според четвъртия вариант, строителството трябва да бъде завършено, независимо от заплахите и критиката срещу проекта. Това би означавало неизбежно влошаване на отношенията със САЩ, предупреждава изданието.

Правителството на Германия се опитва да намери пакетно решение, което да удовлетворява претенциите на всички засегнати страни.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК