Санкции ли? Русия възобнови строежа на "Северен поток 2"

Корабът "Фортуна" отново заработи в Балтийско море

25.01.2021 | 15:05 Редактор: Никола Симеонов
Санкции ли? Русия възобнови строежа на

Въпреки американските санкции руският тръбополагащ кораб "Фортуна" възобнови строителството на газопровода "Северен поток 2" в Балтийско море. Това съобщиха руски медии, като се позоваха на консорциума изпълнител на проекта.

Очаква се "Фортуна" да завърши полагането на тръбите в териториалните води на Дания в края на май. През юни работата по проекта трябва да продължи в териториалните води на Германия. Остава да бъдат построени 160 км от трасето на газопровода с обща дължина 2460 км. Скоростта на полагане на тръбите е около 400 метра на денонощие, съобщи БНР.

Изпълнител на проекта е международният консорциум "Норд Стрийм 2", в който освен руския газов монополист "Газпром" участват френската компания "Анжи", австрийската "ОМВ", британско-холандската "Роял Дъч Шел“ и германските "Винтерсхал“ и "Унипер".

"Северен поток 2" осигурява пряк достъп на руско синьо гориво до потребителите в Германия. Годишният капацитет на съоръжението е 55 милиарда кубични метра газ. Чрез построяването му Русия иска да сведе до минимум транзита на газ през Украйна.

Снимка, архив: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК