В опит да спаси рейтинга си: Путин с нови мита върху износа на пшеница

Целта е намаляване на цените за крайния потребител

25.01.2021 | 12:25 Редактор: Никола Симеонов
В опит да спаси рейтинга си: Путин с нови мита върху износа на пшеница

Тъй като популярността на Путин едва отлепя от рекордно ниските нива, които беше достигала, политиката му сега е опит за успокоение на обществото, което страда от намаляване на доходите и нарастващите разходи за храна. Протестите през уикенда с искане за освобождаване на затворения опозиционен лидер Алексей Навални сега дават на Путин още една причина да се опита да засили подкрепата си.

Кремъл наложи нови мита и квоти върху износа на пшеница. Очаква се те да влязат в сила след 3 седмици, съобщава Bloomberg.

Митата ще започнат от 25 евро (30,40 долара) за тон, преди да се удвоят от 1 март. Цените за износ на пшеница в Русия са се повишили с 43% през последните шест месеца до 297 долара към 20 януари, показват данни на консултантската компания IKAR.

Правителството освен това ще въведе и обявената по-рано квота за износ на зърно за същия период. Ограничаването на цените може да бъде приложено върху други хранителни продукти като тестени изделия, яйца и картофи.

Позицията на Русия като най-големия износител на пшеница в света означава, че ходът вече отеква на световните пазари, а краткосрочното предимство за вътрешните пазари може да доведе до дългосрочни щети на вярата в страната като надежден доставчик.

Световните цени на зърното скочиха до най-високото си ниво от шест години, след като лошото време намали реколтата при някои ключови производители. Ефектът е особено силен за развиващите се страни, защото там храната заема по-голям дял от разходите на домакинствата.

Още по темата четете в Bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК