Путин със стратегия за "дедоларизация", залага на златото в резервите

Toва се случва на фона на влошаващите се отношения между Москва и Вашингтон

12.01.2021 | 15:20 Редактор: Ивет Арабова
Путин със стратегия за

Многогодишните усилия за намаляване на експозициите към американски активи за първи път увеличиха дела на златото в международните резерви на Русия, които са на обща стойност от 583 милиарда долара, съобщава Bloomberg.

Делът на златото в резервите на централната банка в края на юни 2020 г. възлиза на 23%, става ясно от доклад, публикуван в понеделник. Делът на доларовите активи се понижава до 22% спрямо над 40% през 2018 г.

Промяната е част от по-широка стратегия на президента Владимир Путин за “дедоларизация” на руската икономика и намаляване на уязвимостта ѝ към американски санкции на фона на влошаващите се отношения между Москва и Вашингтон. Златото сега има втори по големина дял в резервите на централната банка след еврото. Делът на юаните е около 12%, информира Bloombergtv.bg.

Увеличението на златните резерви на Русия беше последвано от 26-процентен ръст на цените на благородния метал между юни 2019 г. и юни 2020 г. Централната банка е закупила злато за 4,3 милиарда долара през периода, става ясно от доклада.

Русия похарчи над 40 милиарда долара за покупки на злато през последните пет години, което я прави най-големият купувач в света. Централната банка заяви, че е спряла да купува злато през първата половина на миналата година, след като цените на петрола се сринаха.

Снимка: Bloomberg/Chris Ratcliffe

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК