Златото записва най-голям годишен ръст в цената си от десетилетие

През август ценният метал постигна рекорд

01.01.2021 | 07:25 Редактор: Юлия Христова
Златото записва най-голям годишен ръст в цената си от десетилетие

Златото е готово да запише най-големия годишен ръст в цената си от десетилетие след бурна година, като повишението през този месец в подпомогнато от спада на долара до най-ниското му ниво от април 2018 г.

Среброто поскъпва с почти 50% през 2020 г. Паладият е на път към пета поредна година на ръст в стойността си, с повишение от над 20% през 2020 г. Платината поскъпва с 10%.

През август ценния метал постигна рекорд, тъй като инвеститорите търсеха убежище на фона на пандемията. Приливът беше подкрепен от безпрецедентни вълни от стимули, включително от страна на Федералния резерв, които разпалиха опасенията за обезценяването на валутата в САЩ. Акциите на борсово търгувани фондове, обезпечени със злато, достигнаха рекордни стойности през октомври, въпреки че оттогава поевтиняват слабо  с въвеждането на ваксини.

Златото, което обикновено не предлага лихва, е спечелило, тъй като централната банка на САЩ намали лихвените проценти почти до нула и купува милиарди долари облигации всеки месец. Това изпраща реалните лихвени проценти - които отразяват очакванията за инфлация - доста под нулата. Управителят на Фед Джером Пауъл, сигнализира, че облекчената политика ще продължи и през 2021 година.

Златото и други благородни метали вероятно ще бъдат подложени на натиск през следващата година, тъй като финансовите пазари се нормализират и кривата на доходността се засилва, заявиха , от своя страна, от Morgan Stanley в бележка по-рано този месец.

Въпреки че  ралито на златото е възпряно от напредъка на ваксините, металът все още има подкрепа от паричната и фискалната политика, смятат от HSBC Securities. "Администрацията на Джо Байдън може да бъде положителна за златото от гледна точка на фискалните разходи“, се казва в бележка от 9 декември.

Цялата статия четете в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК