"Укзит": В Унгария говорят за излизане от ЕС. Кой стои зад подобни тези?

Виктор Орбан неведнъж е споменавал, че има живот и извън ЕС

20.08.2021 | 15:30 Редактор: Жаклина Иванова

"Докато Западът съвсем съзнателно се разделя с християнските ценности и морал, ние все още държим на нашите хилядолетни традиции". Това е безпрецедентно: в Унгария заговориха за излизане от ЕС. Кой стои зад подобни тези?

Унгарският проправителствен вестник "Модяр Немзет" често се използва като един вид лакмус - там се лансират теми, по които премиерът Виктор Орбан и неговото правителство искат да сондират общественото мнение, без сами да взимат отношение. Точно това се случи и тези дни: вестникът поде дебат по една тема, която досега се смяташе за табу - излизането на Унгария от ЕС.

"Западът подменя християнските ценности с едно безлично общество"

"Крайно време е да поговорим за Укзит" (Унгария+екзит): това беше заглавието на немската версия на коментара, който предизвика истински шок. Почти всички по-големи медии подеха темата, опозиционни политици изказаха възмущението си, коментатори дадоха глас на тревогата си. Нищо чудно, като се има предвид, че независимо от дълбокото политическо разединение в страната, винаги досега е съществувал консенсус относно членството на Унгария в ЕС, пише DW.

Ето, че сега за пръв път от 2010-а - годината, в която Орбан пое властта, се говори за излизането на Унгария от Съюза, и то съвсем неприкрито и сериозно. Нещо безпрецедентно. В унгарската версия на статията пишеше следното: "Крайно време е сериозно да помислим за евентуално излизане от един съюз на държави, който кърви от всички страни, демонстрира империални симптоми и се отнася пренебрежително и арогантно към източноевропейските страни членки".

Обяснението, което изданието дава в тази връзка, гласи: "Нашите пътища се разделиха. Докато Западът съвсем съзнателно се разделя с християнските ценности и морал, подменяйки ги с едно космополитно и безлично глобално общество, което се базира на ексцесивното самоопиянение и самоунищожение на индивида, ние - унгарците, поляците, централноевропейците - продължаваме да държим на нашите хилядолетни културни и религиозни традиции".

Автор на статията е политологът Тамаш Фрич, прочул се с радикалните си и често пъти крайнодесни позиции. Той обаче не е случаен човек - фигурира в ръководството на някои близки до Орбан организации, сред които "Форум на гражданското обединение", който периодично организира "походи за мир". Тези походи са всъщност демонстрации на сила от страна на Орбановото правителство, на които обикновено се произнасят остри речи срещу ЕС. Тъкмо поради това може да се предположи, че правителството е било запознато с позицията на Тамаш Фрич за излизане на Унгария от ЕС. Възможно е дори тази позиция да е била съгласувана.

"ЕС е духовна морга"

В края на юли пък министърът на правосъдието Юдит Варга парафразира думи на германския политик Петер Гаувайлер, обявявайки във Facebook, че ЕС "вече не е спасително лоно, а духовна морга". И Виктор Орбан неведнъж е споменавал, че има живот и извън ЕС. В сегашния дебат обаче той не се е изказал. Независимо от това в последните години Орбан все по-открито и агресивно застъпваше курс на конфронтация с ЕС, като последният повод беше остро критикуваният от Брюксел закон, забраняващ т.нар. пропаганда на хомо- и транссексуалността пред малолетни. По този повод унгарският премиер отново подчерта, че отхвърля ЕС в сегашния му вид.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК