ЕК "замрази" евросредствата за Унгария, иска отстъпки от Орбан

Комисията използва парите като лост, за да тласне Унгария към върховенството на закона

13.07.2021 | 11:08 Редактор: Здравко Черкезов
ЕК

Европейската комисия пропусна собствения си срок за отпускане на милиарди евро помощ за икономическо възстановяване на Унгария, отлагайки решението си в опит да спечели отстъпки за върховенство на закона от Будапеща, съобщи "Ройтерс".

Унгария трябва да получи 7,2 млрд. евро стимули от фондове на ЕС, предназначени да задействат икономическия растеж и да се преодолеят последствията от пандемията от коронавируса.

Комисията обаче използва парите като лост, за да тласне Унгария към върховенството на закона - област, в която все по-авторитарният министър-председател Виктор Орбан се сблъсква редовно с ЕС.

Говорител на Комисията заяви в понеделник, че все още анализира представения от Будапеща план и може да предложи по-дълго отлагане, ако прецени, че все още са необходими "месеци, а не дни", за да се вземе решение по него. Планът беше внесен в на 12 април и Европейската комисия трябваше да го оцени за съответствие с изискванията в двумесечен срок.

Комисарят по икономиката на блока Паоло Джентилони заяви миналата седмица: "Работим върху аспекти, свързани със зачитането на върховенството на закона."

Комисията отдавна иска Унгария да подобри процеса си за обществени поръчки за борба със "системни нередности" - или измами, припомня BloombergTV.bg.

Орбан също вбеси много от своите колеги в ЕС през последните седмици с ново законодателство, което забранява училищни материали, разглеждани като насърчаващи хомосексуалността, последният от поредица закони, които се смятат за дискриминационни и ограничават правата на хората.

Будапеща многократно се сблъсква с ЕС заради отношението на Орбан към мигрантите и хомосексуалните личности, както и затягането на ограниченията за свободата на медиите, академичните среди и съдиите.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК