Фон дер Лайен заплаши Орбан: Да коригира анти-гей закона или спираме парите за Унгария

Призивът е последният в поредица от критики към унгарския премиер

07.07.2021 | 12:27 Редактор: Десислава Атанасова
Фон дер Лайен заплаши Орбан: Да коригира анти-гей закона или спираме парите за Унгария

Ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен предупреди Унгария да коригира анти-гей закона, който влиза в сила в страната му в четвъртък, или да се изправи пред последствия, съобщава АФП.

"Ако Унгария не коригира ситуацията, Комисията ще използва своите правомощия като пазител на договорите", каза Фон дер Лайен на сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Европа обмисля да преустанови отпускането на пари на Унгария поради оспорвания закон за ЛГБТ и злоупотребата с еврофондове, съобщава от своя страна "Гардиън“.

Законът за забрана на популяризирането на ЛГБТ съдържание в училищата и злоупотребата с еврофондове постави унгарския премиер Виктор Орбан в "черния списък“ на Европа.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е под натиск да спре средствата на ЕС за Унгария, за да принуди Виктор Орбан да се справи с обвиненията в корупция и политизирани съдилища. Европейските парламентаристи от бюджетната комисия на ЕС призоваха председателя на ЕК да използва новия закон на ЕС и да замрази средствата, предназначени за Унгария, поради "сериозни нарушения на върховенството на закона“, пише БГНЕС.

Призивът е последният в поредица от критики към унгарския премиер, който миналия месец подкрепи закон, забраняващ популяризирането на ЛГБТ съдържание в образователни материали.

Очаква се утре Европейският парламент да осъди закона и да призове комисията да започне ускорена процедура срещу Унгария поради дискриминация срещу ЛГБТ общността.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК