Русия: Кабул изглежда по-безопасен при талибаните, подходът им е позитивен

От организацията вече са поели контрола над периметъра за сигурност на руското посолство

17.08.2021 | 23:05 Редактор: Искра Ангелова
Русия: Кабул изглежда по-безопасен при талибаните, подходът им е позитивен

Руският посланик в Афганистан похвали поведението на талибаните в понеделник и заяви, че групата, която все още е официално определена като терористична организация в Русия, е направила Кабул по-безопасен през първите 24 часа, отколкото градът е бил при предишните власти. 

Коментарите на посланик Дмитрий Жирнов отразяват неприкритото усилие на Русия да задълбочи добре установените си връзки с талибаните, без същевременно да признае твърдолинейната ислямистка групировка като законни управници на държава, която самата Москва се опита и не успя да контролира преди Съветският съюз да изтегли последните си сили през 1989 г. 

Русия иска да гарантира, че нестабилността в Афганистан няма да се прелее в Централна Азия, част от бившия Съветски съюз, която тя счита за свой заден двор, и че няма да се превърне в стартова площадка за други крайни ислямистки групи. Русия заяви, че е изненадана, както много други нации, от скоростта, с която талибаните взеха контрол над страната, докато американските сили все още се опитват да евакуират американски граждани. 

В разговор с московската радиостанция "Ехото на Москва" Жирнов каза, че е бил впечатлен от поведението на талибаните досега, описвайки техния подход като "добър, позитивен и подобен на бизнес”. 

"Ситуацията е спокойна и добра и всичко се успокои в града. Ситуацията в Кабул сега под талибаните е по-добра, отколкото беше при (президента) Ашраф Гани", каза Жирнов, цитиран от bloombergtv.bg.

Гани, чието местоположение е неизвестно, избяга в неделя, заявявайки, че иска да предотврати кръвопролития. 

"Вчера режимът падна като къща от карти", каза Жирнов. "Имаше усещане за безредие, вакуум във властта и по улиците излязоха мародери", допълни той.

И подчерта, че първоначално невъоръжени талибански части са влезли в столицата и са помолили правителството и американските сили да предадат оръжията си.

"Основните въоръжени талибански части влязоха по-късно, след като Гани избяга, и наложиха комендантски час", допълни той. 

Жирнов посочи, че талибаните вече са поели контрола над периметъра за сигурност на руското посолство, което има над 100 служители, и че той ще проведе подробни разговори с тях във вторник.

"Талибаните са обещали, в съответствие с по-ранните споразумения, да защитават руските дипломати", коментира той, и добави, че опасенията на Запада относно тяхното поведение досега не са били оправдани. 

Жирнов сподели, че училищата в Кабул, включително тези за момичета, са започнали да функционират отново. 

Посолството на Русия във Великобритания заяви, че излизането на Вашингтон от Афганистан показва, че геополитическото значение на САЩ намалява. 

"Обективната реалност е, че удобната позиция на Вашингтон по отношение на хегемонията на САЩ отива в миналото на фона на засилването на политическите позиции на Русия и Китай", заяви посолството в Twitter в неделя. 

Замир Кабулов, специален представител на президента Владимир Путин за Афганистан, заяви в понеделник, че дългата кампания на Москва за изграждане на връзки с талибаните изглежда се отплаща. 

"Неслучайно установяваме контакти с движението на талибаните през последните седем години", каза Кабулов пред "Ехото на Москва".

"Видяхме, че тази сила в крайна сметка, ако не дойде напълно на власт, във всеки случай ще играе водеща роля в бъдещето на Афганистан", завърши той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК