Проф. Захариев: Талибаните убиха жени с камъни, кризата ще е с последици

"Вече 3,5 млн. афганистанци живеят извън границите на своята страна", каза експертът

16.08.2021 | 21:38 Редактор: Искра Ангелова

Хаос и паника в Афганистан Хиляди местни се опитват да напуснат страната, след като талибаните поеха контрола. А в началото на 2020 имало ли е договорка между талибаните и военните?

"Не го изключвам, въпреки че според мен тази новина е сензационна и спекулативна. И има за цел да оправдае безсилието на САЩ да се справят с един от най-големите проблеми в тяхната политика през 21 век. Има обективно съотношение на силите. Формално погледнато - ние сме свиделите на това, че в Афганистан официалните власти разполагаха с армия около 3 млн., а реалната армия, която беше добре подготвена, беше около 100 000 души. Могат ли 100 хиляди души да се справят с проблемите на тази огромна територия и второто - да овладеят процеси, които се коренят не в последните 20 години, а които имат дълбоко исторически корени", каза международният анализатор проф. Захари Захариев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите решение скоро не може да се очаква.

"Първата причина е, че тук става въпрос за блато, което е осигурено не само от вътрешнополитическата несигурност на афганистанско общество, но и блато, което беше заквасено с повече от 2 трилиона и 25 милиарда американски долара, които са похарчени от САЩ през тези 20 години на тази територия", подчерта той в ефира на Bulgaria ON AIR.

И смята, че Тръмп е имал смелостта да каже, че "царят е гол".

"Ситуацията беше тотално безизходна, имаше два пътя - единият е да се продължат да се дават тези огромни суми, а другата възможност беше да се намери някакъв изход да се излезе от това блато. И заради това Тръмп инициира преговорите между талибаните и местните власти. Но преговорите закъсняха и талибаните се чувстваха достатъчно силни, за да възприемат себе си като решаващия фактор. Трябва да си толкова ограничен в своята политическа култура като Байдън, за да кажеш, че ситуацията в Афганистан е под контрол и че изтеглянето ще стане по мирен път. Че там ще възцари демокрацията и че там ще се стигне до устойчивост до едно бъдещо демократично управление. Пълно безумие е това нещо", категоричен е проф. Захариев.

Той посочи, че вече 3,5 млн. афганистанци живеят извън границите на своята страна.

"Най-голямата колония бежанци, като изключим тези от Сирия. 18 млн. души могат да преживеят в Афганистан само благодарение на хуманитарна помощ, което ще рече, че 50% от населението на тази страна може да оцелее физически само с такава помощ. В момента ставаме свидетели на една страхотна криза, която обещава и последващи събития", добави експертът.

Запитан как ще управляват талибаните, той отговори: "Те ще управляват по законите на шариата. Но ние спомняме преди САЩ да влязат в Афганистан как живееха хората там. Как с камъни се убиха жени по улиците. Туркменистанска освободителна армия, която е един от най-близките съюзници на "Ислямска държава" по време на войната в Сирия, е пряк участник в движението на талибаните".

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК