Лекар: Всеки пети, прекарал Ковид-19, е с увреждане на сърцето или белите дробове

Много от останалите, боледували от коронавирус, се оплакват от бързо изтощение

22.07.2021 | 11:26 Редактор: Жаклина Иванова
Лекар: Всеки пети, прекарал Ковид-19, е с увреждане на сърцето или белите дробове

Всеки пети, прекарал инфекция с коронавирус, показва късни вторични последствия - обикновено увреждане на сърцето или белите дробове. Много от останалите, боледували от Ковид-19, се оплакват от бързо изтощение. Това са установили изследователи от университета в Улм.

"Проследихме 250 пациента, 20% от тях имат увреждания на вътрешни органи", каза главният лекар на специализираната лечебница за вторични последствия от Ковид-19 Доминик Букерт.

Миокардит и задуха

"Но и останалите пациенти не са без оплаквания. При тях не е установено увреждане на органи, но обикновено те издържат по-малко на натоварвания, отколкото преди болестта", обяснява Букерт. Той разказва, че повечето пациенти, които посещават лечебницата, са на възраст между 40 и 50 години, главно мъже.

"Всъщност тези хора са относително здрави, нямат хронични заболявания", констатира главният лекар, който добавя, че сред пациентите обаче има и млади мъже на възраст около 20 години.  

Университетската клиника създаде още през февруари тази лечебница, която е и център за консултации при т.нар. пост Ковид-19 синдром. Лекарите, които работят там, се натъкват най-вече на възпаления на сърдечния мускул и на последиците от такива възпаления. Сред тях са сърдечна слабост и прескачане на сърцето, пише DW.

"При белодробните отклонения пък наблюдаваме най-вече увреждания на белодробната тъкан, в резултат на което възниква злокачествена обмяна на газове", посочи Букерт.

Потвърждение на известното досега

"Резултатите, получени в Улм, се покриват с изводите, които и други германски клиники, направиха при проучването на късните последствия от Ковид-19", добави главният лекар.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК