Ще бъде ли възстановен достъпът до интернет в Куба след протестите

Има редица неща, които бихме могли да направим, за да помогнем на хората в Куба, каза американският президент

16.07.2021 | 20:00 Редактор: Юлия Христова
Ще бъде ли възстановен достъпът до интернет в Куба след протестите

Президентът Джо Байдън каза, че САЩ проверяват дали са в състояние да възстановят достъпа до интернет, след като кубинското правителство го спря по време на протестите и нарече страната „провалена държава“, пише Bloomberg.

Байдън каза, че администрацията му "обмисля дали има технологичната възможност да възстановим" достъпа до интернет на острова. Той добави, че способността на САЩ да помагат на кубински граждани икономически или чрез ваксини, е ограничена от опасения, че правителството на страната може да се намеси в помощта.

"Има редица неща, които бихме могли да направим, за да помогнем на хората в Куба, но това ще изисква гаранция, че правителството няма да се възползва от тях“, каза в четвъртък американският президент на пресконференция с немския канцлер Ангела Меркел в Белия дом.

Той даде пример с финансови парични преводи на кубици, живеещи в САЩ, към техните роднини в Куба, които по негови думи няма да позволи, страхувайки се, че те могат да бъдат конфискувани от кубинското правителство. По същия начин американският президент заяви, че все още не може да предостави на страната ваксини срещу коронавирус.

„Бих бил готов да дам значителни количества ваксини, ако всъщност бях уверен, че международна организация ще постави тези ваксини и ще го направи по начин, по който обикновените граждани да имат достъп до тях“, каза той.

Републиканците разкритикуваха отговора на администрацията на Байдън за антиправителствени протести в Куба, предизвиквайки го да заеме по-категорична позиция относно комунистическия режим в страната, пише bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК