Ескалира напрежението в Куба: Протестиращ е убит от полицаи, обвиниха САЩ за кризата

За да потушат протестите, властите ограничиха достъпа до Интернет

14.07.2021 | 13:53 Редактор: Елеонора Танева

36-годишен годишен протестиращ е убит от полицията в кубинската столица Хавана по време на антиправителствените демонстрации.

Социалната несправедливост в Куба разпали обществения гняв и доведе до невиждани от десетилетия протести. Хиляди се включиха в демонстрациите, за да поискат промяна и по-добър живот.

"Тук сме заради репресията над хората. Те ни оставят да гладуваме до смърт. Нямаме къщи, нямаме нищо, но те имат пари да строят хотели", изразява недоволството си Гонзалес.

Подобни антиправителствени протести са незаконни в комунистическата страна и бързо доведоха до сблъсъци с полицията.

От години Куба се намира в тежко икономическо положение. Цените се повишават, има недостиг на хранителни продукти и лекарства. А пандемията от Ковид-19 допълнително усложни ситуацията.

Президентът Мигел Диас-Канел обаче отхвърли обвиненията, че комунистическият режим е причината за кризата и посочи Съединените щати и икономическите ѝ санкции за виновник.

За да потушат протестите, властите ограничиха достъпа до Интернет. Така социалните мрежи, които бяха главен съюзник на протестиращите в разпространението на информация, останаха недостъпни за тях.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК