Невиждано в Куба: Хиляди скандираха "Свобода!" и "Долу диктатурата!"

Властите дадоха израз на своята готовност да защитават революцията "на всяка цена"

12.07.2021 | 09:46 Редактор: Юлия Христова
Невиждано в Куба: Хиляди скандираха

Хиляди хора излязоха на протести на много места в Куба вчера - нещо, което рядко се наблюдава в комунистическата страна, предаде "Франс прес".

"Свобода!" и "Долу диктатурата!", скандираха демонстрантите, изтощени и изнервени от икономическата криза, изострена от пандемията от новия коронавирус.

"Куба не сте вие!", поде протестната група, събрала се пред един от офисите на Кубинската комунистическа партия - единствената политическа сила, разрешена в страната.

Започнали спонтанно вчера сутринта, протестите бяха излъчвани на живо в социалните мрежи. В Куба единствените разрешени събирания на хора са митингите на управляващата комунистическа партия. Няколкостотин души протестираха на прочутия крайбрежен булевард "Малекон" в столицата Хавана.

Хванати неподготвени от спонтанно започналите демонстрации, властите дадоха израз на своята готовност да защитават революцията "на всяка цена", отбелязва АФП. В средата на вчерашния ден интернет достъпът бе прекъснат в голяма част от страната, преди да бъде възстановен вечерта.

Президентът Мигел Диас-Канел даде на революционерите "бойна заповед" и ги призова да излязат по улиците, където стават "тези провокации".

"Кубинската революция, ние ще я защитаваме на всяка цена!", възкликна в Twitter заместник-министърът на външните работи Херардо Пенялвер. Той сподели в тази социална мрежа видеоклип, на който привърженици на комунистическата партия скандират "Аз съм Фидел!", развявайки кубински знамена, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК